Byla objevena nová supernova. Zemi je nejblíže za posledních deset let

Byla objevena nová supernova. Zemi je nejblíže za posledních deset let
Fotografie: NASA Goddard
  • Nachází se v galaxii Větrník M101 a objevil ji Koichi Itagaki
  • Je od Země vzdálena 21 milionů světelných let
  • Nyní ji sledují teleskopy, aby se vědci po utlumení jasu dozvěděli více

Novou supernovu SN 2023ixf v galaxii Větrník M101 objevil 19. května amatérský astronom Koichi Itagaki. Galaxie je od nás vzdálená 21 milionů světelných let a ačkoliv se to může zdát daleko, jde o nejbližší supernovu za posledních 10 let. Podle newscientist.com v roce 2014 našli vědci supernovu vzdálenou od Země 11 milionů světelných let.

Supernovu najdete v souhvězdí Velké medvědice u konce rukojeti Velkého vozu. Podle earthsky.org by mělo být možné supernovu pozorovat i z amatérských dalekohledů po dobu několika měsíců. Naposledy byla v této galaxii detekována supernova v roce 2011, kdy za explozi mohl bílý trpaslík. V tomto případě se astronomové domnívají, že supernova vznikla z kolapsu jádra hmotné hvězdy, která došla ke svému konci.

Světlo k nám putovalo 21 milionů let

Vzdálenost 21 milionů světelných let znamená, že se nyní můžeme dívat na něco, co vzniklo před 21 miliony lety. A to je dostatečná vzdálenost na to, abychom se nemuseli obávat, že by nás výbuch jakkoliv ohrozil. Aby Zemi zasáhlo rentgenové záření, které by mohlo poškodit atmosféru, musela by se supernova nacházet alespoň ve vzdálenosti 160 světelných let.


Na supernovu je nyní zaměřen Webbův i Hubbleův teleskop a vědci budou následně s nasbíranými daty pracovat. Zatím identifikovali dvě až tři hvězdy, které mohly předcházet supernově, a to včetně takzvané Wolf-Rayetvy hvězdy. Tento typ se vyznačuje vysokou svítivostí, ale zároveň krátkým životem. Zatím však není možné s jistotou říci, o jaký typ hvězdy šlo, jelikož je supernova stále příliš jasná. Více se tak astronomové dozví až dojde k jejímu utlumení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze