Časté noční můry by mohly být předzvěstí Parkinsonovy choroby

Časté noční můry by mohly být předzvěstí Parkinsonovy choroby
Fotografie: unsplash.com
  • Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy
  • U lidí, kteří měli pravidelné noční můry, byla pravděpodobnost rozvinutí choroby třikrát vyšší
  • Výzkum bude rozšířen na větší skupiny lidí a na další neurodegenerativní onemocnění

Noční můry a strašidelné sny byly dříve spojovány pouze s neurologickými onemocněními. Nyní ale odborníci z University of Birmingham přišli s tvrzením, že pravidelné noční můry by mohly být včasným varovným signálem pro rozvoj Parkinsonovy choroby.

„I když v této oblasti potřebujeme provést další výzkum, identifikace významu špatných snů a nočních můr by mohla naznačovat, že lidé, kterým se ve vyšším věku změní sny (bez zjevného spouštěče), by měli vyhledat lékařskou pomoc,“ uvedl pro news.sky.com vedoucí autor studie Dr. Abidemi Otaku. Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, která způsobuje nekontrolovatelné pohyby, jako je otřes, ztuhlost a potíže s rovnováhou a koordinací těla. Příznaky nemoci se časem stupňují. Jak nemoc postupuje, lidé mohou mít potíže také s chůzí a mluvením.


Studie publikovaná v odborné časopise The Lancet použila data od 3 818 mužů starších 67 let. Žádný z nich neměl na začátku studie Parkinsonovu chorobu. Lidé, kteří uvedli, že měli špatné sny alespoň jednou týdně, byli po ukončení studie sledováni, aby se zjistilo, zda je u nich větší pravděpodobnost rozvinutí této choroby. Během sedmiletého sledování bylo diagnostikováno 91 případů, většina během prvních pěti let výzkumu. Výzkumníci také zjistili, že u lidí, kteří měli pravidelné noční můry v prvních pěti letech výzkumu, byla pravděpodobnost rozvinutí Parkinsonovy choroby třikrát vyšší.

Vědci nyní plánují použít elektroencefalografii (EEG), která zaznamenává mozkovou aktivitu, aby zjistili biologické důvody změn snů. Následně chtějí výzkum rozšířit na větší skupiny obou pohlaví a na další neurodegenerativní onemocnění, jako je například Alzheimerova choroba. „Čím více budeme znát o prvních příznacích této choroby a o tom, jak se mozek může měnit, tím lepší bude náš výzkum a budeme vědět více o lepší léčbě,“ uvedla manažerka komunikace výzkumu v Parkinson's UK Dr. Katherine Fletcherová.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze