Kolik hodin spánku je ideální pro dospělé?

Kolik hodin spánku je ideální pro dospělé?
Fotografie: unsplash.com
  • Studie se zúčastnilo půl milionu lidí ve věku od 38 do 73 let
  • Jako nejvhodnější délku spánku studie vyhodnotila 7 hodin
  • Více/méně hodin spánku souvisí se zhoršením kognitivních funkcí

Studie provedená téměř na 500 000 dospělých ve věku od 38 do 73 let zjistila, že velmi mnoho i velmi málo spánku souvisí s horšími kognitivními výkony a duševním zdravím, a to včetně úzkosti a deprese. Výzkum ukázal, že ideální doba nočního spánku je 7 hodin ve středním až pokročilém věku. Jako nejprospěšnější se ukázalo také spát pravidelně stejnou dobu.

Každou hodinou, kterou se odchýlíte od 7 hodin spánku, je to horší. Je zcela jasné, že procesy, které probíhají v našem mozku během spánku, jsou velmi důležité pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví,“ řekla profesorka Barbara Sahakian z katedry Psychiatrie z univerzity v Cambridge. Uvedla také, že noční spánek je důležitý v každé fázi života, především pak ve stáří.

Nedostatek hlubokého spánku také může bránit mozku při čištění toxinů, jak uvádí theguardian.com. Studie odhalila, že lidé, kteří spali v noci 7 hodin, měli v průměru lepší výsledky v kognitivních testech rychlosti, vizuální pozornosti, paměti i schopnostech řešit problémy.


Přímá příčina mezi spánkem a některými mozkovými poruchami se však těžce prokazuje. Vědcům také není zcela jasné, proč může způsobit problémy spánek, který trvá 8 hodin a více. Jednou z teorií je možnost, že lidé, kteří déle spí, mají nekvalitní/narušený spánek. „I když nemůžeme jednoznačně říci, že příliš málo nebo příliš mnoho spánku způsobuje kognitivní problémy, zdá se, že naše analýza, která sleduje jednotlivce po delší časové období, tuto myšlenku podporuje. Důvody, proč mají starší lidé horší spánek, jsou složitější, ovlivněné kombinací naší genetické výbavy a struktury našeho mozku,“ řekl profesor Jianfeng Feng z univerzity Fudan v Šanghaji.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze