Rozhodli jste se, že chcete začít jíst zdravěji, ale nevíte, jak přesně na to a zároveň nechcete utrácet tisíce za krabičkovou dietu? Samozřejmě, pokud nejste odborníkem na výživu, neuvaříte si doma přesně tak, jak by vám to připravila firma zabývající se zdravou a vyváženou stravou. Domácí strava je ale pořád lepší než objednávání jídel z restaurací nebo fastfoodů. Přesně víte, co jídlo obsahuje a můžete si jej připravit tak, aby vám vyhovovalo. Jak si ale nachystat jídlo a nestrávit u plotny hodiny denně?
Je potřeba plánovat dopředu
Bez plánování jídelníčku se neobejdete. Je potřeba si vypsat jídla, která chcete vařit, a podle toho nakoupit. Už u nákupu totiž můžete odfiltrovat nezdravou stravu – co nekoupíte, nemůžete doma ani sníst. Vyhýbejte se tak obloukem uličkám se sladkostmi, chipsy a podobnými „lákadly“. Plánování jídel dopředu navíc podle healthline.com vede k výběru výživnějších jídel.
Při plánování jídel přemýšlejte o využití surovin do vícero jídel. Nakupte například celé kuře a doma si jej naporcujte, abyste měli zvlášť prsa, nohy a skelet na polévku. Myslete také na dostatek ovoce a zeleniny. Zeleninu můžete zpracovat jak syrovou, tak vařenou, dušenou či pečenou. Z dýně například můžete udělat hlavní jídlo, ale i polévku. Stejně tak je to s brokolicí nebo květákem.
Abyste nakoupili opravdu jen to, co je potřeba, naplánujte si jídelníček na týden dopředu a udělejte větší nákup. Pokud vám nějaká potravina dojde (pečivo, ovoce, zelenina), můžete ji kdykoliv dokoupit. Tyto menší nákupy ale směřujte opravdu jen k potravinám, které vám chybí, a nedělejte z nich další větší nákupy.
Vařte na několik dní dopředu
Někomu nevadí jíst několik dní to stejné jídlo, většině z nás ale stačí jedno jídlo dvakrát a dost. Abyste ale u sporáku nestrávili každý den hodiny, můžete si jídla připravit několik dní dopředu. Pokud si jídla dobře naplánujete, můžete vařit i jednou týdně, nejlepší je pak neděle, pokud pracujete od pondělí do pátku. Podle healthline.com můžete také uvařit na méně dní s tím, že ze zbytků pak vytvoříte na konci týdne další jídlo. I v tomto případě je ale potřeba si jídlo dopředu naplánovat.
Jídla si naplánujte tak, aby jim skladování v lednici co nejméně ubralo na chuti. To znamená, že saláty konzumujte přednostně a případně si je pouze předchystejte a bokem si dejte dresink, maso či další ingredience. Salát vám tak vydrží déle čerstvý. Pokuste se vařit úsporně – pokud upečete celou rybu, můžete z ní udělat několik hlavních jídel, která budou jiná. Můžete ji použít do salátu, dát si ji s bramborem a zeleninou, nebo použít do tortilly. Stejné je to s kuřetem či vejci.
Nezapomínejte ani na studenou kuchyni. Na večeři si v klidu můžete dopřát hummus se zeleninou, guacamole nebo domácí pomazánku s pečivem. Skvělou volbou jsou také vejce, která můžete udělat na několik způsobů, včetně vaječných rolek či muffinů. A pokud se vám nechce nic dlouze připravovat, sáhněte po zdravých fit tyčinkách, kvalitní šunce či tuňákovi ve vlastní šťávě. Neomezujte se vždy pouze na nízkokalorické potraviny, ale dopřejte si to, co vám chutná – jen tak můžete vydržet u změn v jídelníčku.