Chůze je nejpřirozenější pohyb pro tělo. Jaký je ideální počet kroků za den?

Chůze je nejpřirozenější pohyb pro tělo. Jaký je ideální počet kroků za den?
Fotografie: unsplash.com
  • Pro snížení váhy je vhodné ujít denně 10 000 kroků
  • Tělu prospěje ale i 30 minut chůze denně
  • Chůze zlepšuje kardiovaskulární a plicní kondici a zároveň posiluje svaly

Pohyb je pro naše tělo důležitý a nejpřirozenějším pohybem je chůze. Dnes vám dokáže počítat ujité kroky mobilní telefon i chytré hodinky, o to snazší je mít nad pohybem kontrolu. Podle health.com je vhodné ujít denně 10 000 kroků, pokud chcete snížit svoji váhu. Ale i pokud ujdete alespoň dvakrát týdně 8 000 kroků, chůze je pro vaše tělo prospěšná. Studie zveřejněná minulý rok v březnu zjistila, že lidé, kteří ujdou 8 000 kroků za den alespoň jedenkrát nebo dvakrát v týdnu, mají nižší riziko úmrtí na veškeré kardiovaskulární onemocnění.

V čem všem je chůze prospěšná?

Stačí pouhých 30 minut denně (rozdělených i do kratších úseků) a podle betterhealth.au si zlepšíte kardiovaskulární a plicní kondici. Snížíte riziko srdečního onemocnění, mrtvice a cukrovky. Chůzí si také rozhýbete zatuhlé svaly a klouby a zlepšíte rovnováhu celého těla, včetně posílení svalů. A samozřejmě nesmíme zapomínat ani na snížení tělesného tuku.

Pokud máte sedavé zaměstnání a chůze tak není zrovna ve vašem běžném dni zastoupena, zkuste ji postupně začlenit do každodenních úkonů. Místo výtahu začněte chodit po schodech. Případně vystupte o několik pater dříve a zbývající patra vyjděte pěšky. Pokud jezdíte do práce autem nebo hromadnou dopravou, vystupte nebo zaparkujte dál od pracoviště a projděte se. Pokud máte psa, choďte s ním na delší procházky.

Mějte cíl

Abyste splnili svůj denní cíl, je dobré si dopředu zvolit, zda se něčím odměníte, nebo například procházka bude mít určitý cíl. Můžete si tak naplánovat procházku kolem zmrzliny, kavárny nebo okolo památky. Pokud směřují vaše kroky domů, můžete si doma za splněné kroky něco dopřát. Tělo si postupně zvykne na pravidelnou chůzi a je i pravděpodobné, že pro vás přestane být odměna nejdůležitější – postačí vám splnění denního cíle.

V případě, že máte více volného času, choďte s dětmi, partnery či přáteli. Chůzi jednoduše proměníte na příjemnou událost, kdy můžete navštívit hrady, zámky, zoo nebo zajít jen tak do lesa. A nezapomeňte ani na dobrou obuv, která při nesprávném výběru může způsobit bolesti nohou, puchýře a otlačeniny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze