5 způsobů, jak se přimět ke každodennímu pohybu

5 způsobů, jak se přimět ke každodennímu pohybu
Fotografie: unsplash.com
  • Nejjednodušší je zařadit pohyb do každodenního života
  • Místo výtahu zvolte schody a choďte více pěšky
  • Domácí práce vám pomohou spálit kalorie, stejně tak i skupinové sporty s přáteli

Všichni víme, že pohyb je pro nás důležitý a dělá naše tělo zdravější. Pro některé z nás je ovšem i přesto těžké, donutit se k jakémukoliv pohybu, i když jde jen o obyčejnou procházku, nebo sportování. Ať už jste se si dali novoroční předsevzetí, že se budete více hýbat, nebo chcete shodit nějaké to kilo tuku, máme pro vás tipy, jak se bez mučení začít více hýbat a jak si pohyb nastavit jako rutinní záležitost.

Zapomeňte na výtah

Nejjednodušší způsob, jak do každodenního života dostat pohyb, je zařadit ho do běžných úkonů. Nebudete tak myslet na to, že jde o cvičení a tím jej snadněji splníte. Podle healthline.com je nejlepší vyměnit výtah za schody, a to ať už jdete kamkoliv. Chůze po schodech zvyšuje tepovou frekvenci a posiluje dolní končetiny.

Choďte pěšky

Další klišé, které asi neslyšíte poprvé, ale zároveň něco, co je mnohdy podceňováno. Potřebujete někam zajít? Vynechte auto i hromadnou dopravu a jděte pěšky. Pokud je místo daleko, vystupte alespoň o dvě zastávky dříve. Pracujete z domova? Pokud máte doma prostor, můžete si pořídit pás, na kterém budete během práce na počítači chodit. Nebo alespoň během hovorů se procházejte po bytě – každý krok se počítá.

Procházka

Domácí práce se také počítají

Pokud se vám nechce cvičit, vyměňte cvičení za úklid. Takové utírání prachu, vysávání, vytírání či žehlení je podle everydayhealth.com nejlepší pro spalování kalorií. Bonusem navíc bude čistý byt a dobrý pocit.

Vyzkoušejte něco nového

Nebaví vás cvičit v posilovně, nebo běhat? Zkuste jakýkoliv sport, klidně i s přáteli. Můžete vyzkoušet například badminton, tenis, squash, volejbal, nebo jízdu na kole. Podle provedené studie jsou tyto týmové sporty spojené s nižší pravděpodobností obezity a diabetu. Stejně tak ale můžete vyzkoušet i skupinové lekce jako je jóga, kruhový tréning či jiná cvičení.

Změňte způsob sledování televize

Přijdete domů z práce, sednete si na pohovku a pustíte televizi? Zkuste tento čas využít jinak a u televize si zacvičit. Podle prevention.com je to dobrý způsob, jak se vyhnout sezení u televize, ale zároveň se dívat na pořad, který chcete. A pokud nevíte, co cvičit, můžete využít nejrůznější videa na internetu, kde najdete cvičení pro začátečníky, a to v různých časových intervalech. Později je pak můžete cvičit bez předcvičování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze