Čína chce svoji vesmírnou stanici poskytnout ke komerčním misím

Čína chce svoji vesmírnou stanici poskytnout ke komerčním misím
Fotografie: unsplash.com
  • Čína chce během letošního roku dokončit stavbu své vesmírné stanice
  • Stanici Tchien-kung chce poté poskytnout i pro komerční mise

Čínská vesmírná stanice zatím není kompletní. Základní modul Tchien-che byl vynesen na oběžnou dráhu minulý rok v dubnu a je rozdělen na tři části – obytnou, servisní a dokovací. Obsahuje tedy vše potřebné pro pobyt ve vesmíru. Čína letos plánuje dokončit stavbu vesmírné stanice a připojit dva vědecké moduly k základnímu. Dále chce vyslat dvě mise s nákladními loděmi a dvě mise s posádkou Šen-čou 14 a 15.

Až bude naše vesmírná stanice dokončena a spuštěna, budeme aktivně podporovat soukromý sektor, aby se zapojil do vesmíru různými způsoby,“ řekl Zhou Jianping, hlavní konstruktér čínského programu pro lety do vesmíru. Čína tak postupuje podobně jako NASA, která již komerční lety na Mezinárodní vesmírné stanici povolila.


Dle spacenews.com by měla vesmírná stanice Tchien-kung fungovat na nízké oběžné dráze Země nejméně 10 let a předpokládá se, že ji navštíví i astronauti z jiných zemí. „Vím, že mnoho vědců a inženýrů podrobně sleduje příležitosti k experimentům v čínské vesmírné laboratoři,“ řekl Jianping.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze