Čína chce postavit první nosnou raketu, kterou bude moci využívat opakovaně

2
Čína chce postavit první nosnou raketu, kterou bude moci využívat opakovaně
Fotografie: unsplash.com
  • Jedna raketa bude pro lety na čínskou vesmírnou stanici, druhá pro mise do hlubokého vesmíru
  • První start by měl být proveden do roku 2025

Čína chce postavit nosné rakety, jejichž první stupeň bude moci používat opakovaně. Nová raketa by tak umožnila opakovaně vyslat astronauty nebo náklad na čínskou vesmírnou stanici Tiangong, větší verze rakety by pak mohla umožnit vyslat posádku na Měsíc a do hlubokého vesmíru. Aktuálně Čína využívá raketu Long March 2F (v překladu Dlouhý pochod), kterou lze využít pouze jednou, navíc ji pohání hypergolické pohonné hmoty, které jsou toxické.

Dle China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) bude nová raketa moci unést větší kosmickou loď, než je aktuální Shenzhou, kterou využívá Čínský národní vesmírný úřad pro mise s posádkou. Raketa dostala zatím pojmenování „New-Generation Manned Launch Vehicle“ a fungovat by měla podobně jako Falcon 9 od SpaceX, tedy po odpojení od kosmické lodi by znovu zapnula své motory a pomocí mřížových klapek by zpomalila, aby poté přistála na předem určeném místě.

Dle space.com CASC neuvedl, kdy přesně bude raketa dostavěna, avšak první start je zohledněn v plánech do roku 2025. Raketa bude poháněna rafinovaným palivem RP-1 kerosin (vysoce rafinovaný petrolej) a kapalným kyslíkem. Při výrobě motorů se bude vycházet z již vyvinutých motorů pro rakety Long March 5, 6, 7 a 8. Raketa bude vyrobena ve dvou variantách: dvoustupňová verze pro vysílání astronautů a nákladu na čínskou vesmírnou stanici a třístupňová verze se dvěma bočními posilovači, které zajistí mise do hlubokého vesmíru.


Menší verze rakety unese přibližně 14 000 kg na nízkou oběžnou dráhu Země, větší verze až 18 000 kg, což by znamenalo možnost vypuštění větší a těžší kosmické lodě do hlubokého vesmíru, nebo na Měsíc. Čína prozatím nemá žádnou znovu použitelnou vznosnou raketu, což pro ni bude znamenat mnoho výzev a technologických průlomů. Za cíl má také předělat raketu Long March 8 tak, aby ji mohla využívat opakovaně.

Diskuze ke článku
Vladimír Pavíza
Vladimír Pavíza
Co je to vznosná raketa autorko? Nejde náhodou o "nosnou" raketu? Jinak onen Long March se v českých zemích už dlouho běžně překládá jako dlouhý pochod (orig. Čchang-čeng) a nikdo (kromě strýčka Googla) se za to nestydí...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze