Čtyřčlenná posádka Crew-6 míří po zpoždění k ISS

Čtyřčlenná posádka Crew-6 míří po zpoždění k ISS
Fotografie: NASA/Joel Kowsky
  • Posádka odstartovala dnes ráno v kapsli Dragon Endeavour
  • K ISS se připojí v pátek ráno a NASA poskytne dokování i přivítání online
  • Na vesmírné stanici bude několik dní pobývat dohromady 11 lidí

Dnes před sedmou hodinou ranní středoevropského času odstartovala posádka Crew-6 k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Čtyřčlenná posádka je aktuálně na oběžné dráze Země a k ISS by se měla připojit zítra ráno. Raketa Falcon 9 odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě s kapslí Dragon Endeavour se zpožděním. Původní start byl naplánován na 26. února, poté se o jeden den posunul a i tento start byl pouhé 2,5 minuty před vzletem odvolán kvůli potížím se zažehnutím motorů na nosné raketě. Kvůli počasí se pak vypuštění posádky odložilo až na dnešní ráno.

Raketa od SpaceX vynesla astronauty NASA Stephena Bowena a Warrena Hoburga spolu s astronautem ze Spojených arabských emirátů (SAE) Sultanem Alneyadi a kosmonautem Roskosmosu Andrejem Feďajevem. „Gratuluji týmům NASA a SpaceX k další výpravě na Mezinárodní vesmírnou stanici, která se zapsala do historie! Program Commercial Crew je důkazem, že americká vynalézavost a vůdčí postavení ve vesmíru prospívá celému lidstvu,uvedl administrátor NASA Bill Nelson. Sdělil také, že na posádku čeká více jak 200 experimentů, které pomohou s přípravami na mise na Měsíc i na Mars.

Na stanici bude celkem 11 lidí

Kosmická loď se autonomně připojí k modulu Harmony v pátek po sedmé hodině ranní středoevropského času a NASA bude dokování vysílat online, stejně jako pozdější přivítání posádky na ISS. Posádka se tak přidá ke třem astronautům NASA, astronautovi z JAXA a tře kosmonautům Roskosmosu. Na několik dní tak na stanici bude pobývat 11 lidí najednou, poté se posádka Crew-5 vydá zpět na Zemi.


Na ISS již také přiletěla záchranná kosmická loď Sojuz MS-23, která byla vyslána za Sojuz MS-22, u nějž došlo k úniku chladící kapaliny po srážce s mikrometeoritem. Jelikož měl Sojuz původně sloužit pro vypuštění další posádky pro rotaci, budou si muset kosmonauti Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin a astronaut NASA Frank Rubio na výměnu ještě počkat. Aktuálně Roskosmos plánuje start Sojuzu na září tohoto roku, to bude znamenat, že tříčlenná posádka stráví na vesmírné stanici téměř rok.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze