Po jaké době uvidíte první změny při pravidelném cvičení?

Po jaké době uvidíte první změny při pravidelném cvičení?
Fotografie: unsplash.com
  • Výsledky se liší podle životního stylu člověka, typu postavy a druhu sportovní aktivity
  • Silovému tréninku se musíte věnovat pravidelně alespoň šest týdnů, než přijdou první výsledky
  • Lidé, kteří běhají, během pár týdnů zaznamenají zlepšení při dýchání

Ať už chodíte pravidelně do fitness centra nebo se teprve začínáte věnovat nové sportovní aktivitě, není vždy snadné udržet si motivaci. Kromě přínosů pro fyzické i duševní zdraví je začlenění cvičení do vaší každodenní rutiny vyhlídkou k lepší postavě.

„Výsledky, které začnou přicházet, budou odrážet životní styl daného člověka, typ postavy a druhy sportovních aktivit, kterým se věnuje. Například ti, kteří začnou pravidelně běhat, pravděpodobně zaznamenají zlepšení při dýchání,“ uvedl pro independent.co.uk Nancy Best, osobní trenérka a zakladatelka Ladies Who Crunch. Důležitou roli hraje také správné stravování. Nutriční hodnoty má každý z nás jiné. Odborníci tvrdí, že mnoho žen nekonzumuje dostatek bílkovin. Nepravdivé tvrzení o tom, že by se muži i ženy měli vyhýbat sacharidům, může vést k nevyváženému příjmu makroživin.

Ale jak tedy můžete maximalizovat své výsledky, když začnete s novou sportovní aktivitou a jak dlouho trvá, než uvidíte první výsledky? „Doba potřebná k tomu, abyste viděli nebo cítili výsledky nové sportovní aktivity, závisí na formě vašeho tréninku. Pokud se například zaměřujete na nový běžecký program, měli byste během pár týdnů zaznamenat zlepšení kapacity plic a přizpůsobení vaší klidové tepové frekvence, jak budete fit,“ vysvětluje Nancy Best. „Pokud jste se rozhodli pro silový trénink, budete se mu muset věnovat pravidelně alespoň šest týdnů, abyste na sobě začali pozorovat změny.


Daleko důležitější je u cvičení pravidelnost a důslednost. Zatímco čas, který cvičení věnujete, se bude u každého lišit, je důležité najít způsoby, které vás budou motivovat u cvičení dlouhodobě zůstat. Ze začátku si musíte nastavit malé cíle, díky kterým uvidíte změny a u cvičení zůstanete. Někteří lidé si na začátku nastaví přehnané cíle a po chvíli ztratí motivaci ve cvičení pokračovat.

Odborníci také doporučují zaměřit se na stravu. Přijímat vyvážené množství makroživin, které obsahují směs bílkovin, tuků a sacharidů. „Výživa a důsledný trénink jdou ruku v ruce k dosažení nejlepších výsledků,“ uvádí trenérka. Nesmíme zapomenout také na dostatečný příjem tekutin, nejlépe vody.

Říká se, že velmi užitečné je myslet na cvičení jako na formu péče o sebe. „Pamatujte, že cvičení je v první řadě spojeno s posílením vašeho duševního zdraví. Přistupovat k tréninku jako k jedné z forem sebepéče vás bude motivovat daleko více, než když budete cvičení brát jako trest,“ uvedla Nancy Best. K udržení motivace také pomáhá necvičit sám. Najděte si partnera na cvičení nebo zkuste skupinové lekce.

Pokud jste ale důslední a cvičíte pravidelně, ale výsledky se nedostavují, pak budete možná muset provést některé změny ve vašem tréninku. „Možná budete muset zkusit těžší váhy v posilovně nebo prodloužit vaši běžeckou trasu, aby se dostavily výsledky.“ V důslednosti vám také pomůže cvičit pravidelně. Rozhodněte se, které dny v týdnu jsou pro váš trénink nejlepší a cvičení opakujte každý týden ve stejný čas.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze