Den české státnosti a korunovace Marie I. Tudorovny

Stalo se
Den české státnosti a korunovace Marie I. Tudorovny
Fotografie: pixabay.com
  • Povíme si něco o tom, proč se slaví Den české státnosti
  • Vrátíme se v čase, kdy vládla v Anglii a Irsku Marie I., přezdívaná Krvavá Marie
  • A připomeneme si první úspěšný orbitální let rakety Falcon 1

V dnešním díle si řekneme něco o tom, jak vznikl státní svátek Den české státnosti, o korunovaci Marie I. Tudorovny, které se později přezdívalo „Bloody Mary“, a také si připomeneme, jak SpaceX slavil dosažení oběžné dráhy s raketou Falcon 1. Začneme Dnem české státnosti, který je od roku 2000 uznávaným státním svátkem, připomínáme si tak zavraždění kníže Václava.

Svatý Václav se narodil nejspíše v roce 907 a byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry. Na jeho výchově se však z velké části podílela i jeho babička svatá Ludmila. Na tehdejší dobu byl velmi vzdělaný – uměl číst i psát a mluvil několika jazyky. Václav začal vládnout po smrti svého otce, což bylo pravděpodobně někdy po roce 921. Zastával mír a vše chtěl vždy řešit bez bojů. Jeho bratru Boleslavovi se však jeho mírné vládnutí nelíbilo a chtěl převrat. Ten však nebyl možný, Boleslav se tak uchýlil k možnosti vraždy.

Socha svatého Václava

V roce 935 byl Václav pozván jeho bratrem do Boleslavi, aby společně oslavili svátek svatého Kosmy a Damiána. Boleslav však měl v plánu Václava při hostině zavraždit. To se nakonec nepovedlo, bratr tak využil další příležitosti, když každé ráno chodil svatý Václav do kostela. Boleslav na svého bratra zaútočil, ale zavraždit jej nedokázal – vraždu dokončili až jeho muži, kteří po vraždě Václava vyvraždili i jeho družinu.

Socha svatého Václava

O tři roky později kníže Boleslav už nedokázal unést tíhu viny a rozhodl se pro veřejné pokání. Václavovi ostatky byly převezeny na Pražský hrad a uloženy do rotundy svatého Víta. Sochu svatého Václava můžete vidět na Václavském náměstí, Karlově mostě, Vyšehradě a také je vyobrazen na dvacetikorunové minci.

Socha svatého Václava

Nyní se trošku posuneme v čase i místě a povíme si něco o Marii I. Tudorovně. Marie I. se narodila roku 1516 Jindřichu VIII. a jeho první ženě Kateřině. Na trůn nastoupila po smrti svého nevlastního bratra Eduarda, který zemřel v pouhých 15 letech, a to i přestože ji před svojí smrtí vydědil. Královnou Anglie a Irska se stala 19. července a korunovace proběhla 1. října 1553. Vládla až do smrti v roce 1558.

Po korunovaci si chtěla zajistit svého nástupce a vzala si Filipa II. Španělského, se kterým se jí však nepodařilo otěhotnět. Potomka chtěla hlavně z důvodu, aby se na trůn nedostala její nevlastní sestra Alžběta, kterou nechala dokonce zavřít, aby se nepokusila o puč. Alžběta I. ji nakonec na trůnu nahradila a byla velmi oblíbená.

Hranice

Marie I. se v době své vlády soustředila zejména na potlačení kacířství a nesouhlasila ani s odlukou anglikánské církve, kterou zavedl její otec. Za arcibiskupa zvolila svého blízkého přítele Reginalda Poleho a jeho předchůdce odsoudila k smrti upálením. V popravách pokračovala po celou dobu své vlády – veškeré odpůrce (nejméně 280) katolické církve nechala popravit, většinou upálením na hranici. Protestanti tak v době její vlády ve velkém odcházeli do exilu. Právě kvůli tomuto zacházení s protestanty si vysloužila přezdívku Krvavá Marie. Zemřela 17. listopadu 1558. Přesnou příčinu smrti se už nikdy nedozvíme, ale na základě jejích stížností na bolesti břicha se jednalo pravděpodobně o rakovinu dělohy nebo vaječníků.

Raketa

A nakonec si připomeneme 28. září 2008, kdy se SpaceX podařilo dosáhnout oběžné dráhy s raketou Falcon 1. Tato dvoustupňová raketa na kapalný pohon byla vyvinuta společností SpaceX. První let proběhl 24. března 2006 a byl stejně jako další dva neúspěšný. Úspěšný start zaznamenal Falcon 1 až na čtvrtý pokus. Pátý start rakety znamenal historicky první soukromě financovanou kosmickou raketu, která úspěšně vynesla na oběžnou dráhu Země umělou družici. Raketa byla v roce 2009 vyřazena a nahrazena dnes již známou raketou Falcon 9.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze