Dívejte se živě na druhý letový test obří rakety Starship

Dívejte se živě na druhý letový test obří rakety Starship
Fotografie: SpaceX
  • Živé vysílání začne přibližně ve 13:25 středoevropského času
  • Nově pro vysílání SpaceX využije sociální síť X
  • Letový test by měl trvat hodinu a půl a při úspěšném zakončení dopadne raketa do oceánu poblíž Havaje

SpaceX dnes zahájí druhý testovací let rakety Starship, která je již několik týdnů připravena na odpalovací rampě v kosmodromu Starbase. Prototyp prošel zážehovým testem motorů i takzvanou zkouškou mokrých šatů, kdy se do rakety natankovalo palivo a raketa prošla odpočtem ke startu, zda veškeré systémy fungují.

SpaceX na svých stránkách uvedl, že živý přenos zahájí přibližně 35 minut před startem, přičemž si ponechal dvouhodinové okno pro start rakety, a to od 14:00 středoevropského času. Přibližně tedy od 13:25 můžete sledovat živé vysílání. Běžně bylo pro tyto vstupy využito YouTube, nově bude start vysílán přes sociální síť X, kterou Elon Musk vlastní.

Ještě před startem se spustí vodní systém, který byl na odpalovací rampě vylepšen po poslední zkoušce, aby se zamezilo vzniku požárů. Při startu se zapálí 33 motorů Raptor, které jsou součástí nosné rakety Super Heavy. Ta bude natankována kapalným metanem a kapalným kyslíkem a pojme až 3 400 tun paliva. Pokud půjde vše podle plánu, první stupeň se oddělí po 2 minutách a 41 sekundách letu. Nosná raketa se následně otočí a začne směřovat zpět k Zemi, kde dopadne do vody a horní stupeň Starship bude pokračovat na oběžnou dráhu.


Pokud se tentokrát test povede, Starship dopadne do Tichého oceánu poblíž Havaje hodinu a půl po startu. Ačkoliv bude Starship plně znovupoužitelná, tyto prototypy podle popisu mise dopadnou do oceánu, nikoliv na připravené rampy a je tak pravděpodobné, že budou využity pouze pro tento testovací let. SpaceX má ale v kosmodromu připraveno několik dalších prototypů, aby mohl zkušební lety provádět rychle po sobě. Letový test bude důležitý i pro NASA, jelikož právě raketa Starship by měla astronauty dovézt na měsíční povrch.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze