NASA má obavu, že Starship nebude včas připravena na Artemis 3

NASA má obavu, že Starship nebude včas připravena na Artemis 3
Fotografie: NASA
  • Mise je naplánována na rok 2025, to ale raketa nejspíše ještě nebude mít veškeré zkoušky
  • Spacex musí provést několik testovacích letů, včetně přistání na Měsíci bez posádky
  • Starship má za sebou jeden testovací let, ale raketa byla zničena ve vzduchu

Misi Artemis 3 NASA plánuje na konec roku 2025 – astronauti nasednou do rakety Starship a později přistanou poprvé po více jak 50 letech na povrchu Měsíce. Jenže rok 2025 se neustále přibližuje a raketa Starship od SpaceX není schopná ani obletět zeměkouli. NASA se tak obává, že tato nejsilnější raketa, která kdy vzlétla, nebude včas připravena, jelikož ji čeká ještě mnoho testovacích letů – za sebou má pouze jeden a ve vzduchu se udržela necelé 4 minuty, než vybouchla.

Podle spacenews.com řekl přidružený administrátor NASA Jim Free na zasedání Rady pro letectví a vesmírné inženýrství Národních akademií a Rady pro kosmické studie, že hrozí, že bude mise o rok odložena, jelikož SpaceX musí provést ještě nespočet testovacích letů, včetně samotného přistání na Měsíci bez posádky, než bude připravena na let s posádkou Artemis 3. Kromě toho bude také potřeba otestovat přenos kryogenní kapaliny na oběžné dráze Země.

To je spousta startů, aby se tyto mise splnily. S obtížemi, které SpaceX má, si myslím, že je to opravdu znepokojivé. Můžete přemýšlet o tom, že sklouznete pravděpodobně do roku 2026,“ uvedl Jim Free. O jaké potíže se má přímo jednat Free, neupřesnil, ale nejspíše narážel na 20. dubna, kdy proběhl první testovací let s nosnou raketou Super Heavy i horním stupněm Starship, kdy po startu začaly vypadávat motory, raketa nebyla schopna dosáhnout oběžné dráhy a začala se přetáčet.


Další testovací let nemá ještě ani datum

Vyšetřování tohoto startu má na starosti Federální úřad pro letectví (FAA), který pozastavil SpaceX licenci na start se Starship, dokud nedokončí vyšetřování. FAA ani SpaceX zatím neuvedl žádné informace o vyšetřování, ani o tom, kdy by mohl další prototyp vzlétnout. Elon Musk pouze několik dní po startu na Twitteru uvedl, že by další raketa mohla odstartovat do dvou měsíců. Zatím se však zdá tento odhad spíše nereálný, i když ke konci května se na odpalovací rampu začal přemisťovat další prototyp Starship. Jedná se však pouze o druhý stupeň rakety, který musí projít nejdříve zážehovým testem motorů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze