NASA vybrala společnost, která vyrobí skafandry pro misi Artemis III

NASA vybrala společnost, která vyrobí skafandry pro misi Artemis III
Fotografie: NASA
  • Pro zakázku v hodnotě 5,6 miliard korun vybrala NASA společnost Axiom Space
  • Firma bude muset vyvinout skafandr nové generace přesně podle požadavků NASA
  • Před misí Artemis III bude nutné skafandry otestovat v podobném prostředí, jako je vesmír

NASA oznámila, že si vybrala společnost Axiom Space, aby vyrobila skafandry pro přistání na Měsíci v rámci mise Artemis III. Společnost musí vyvinout skafandr nové generace a demonstrovat jeho použití na měsíčním povrchu, aby se lidé vrátili po více jak 50 letech na Měsíc. NASA měla na výběr ze dvou společností (Axiom Space a Collins Aerospace), které byly vybrány na základě zakázky xEVAS a NASA po přezkoumání návrhů vybrala Axiom Space. Základní hodnota zakázky je 228,5 milionu dolarů (5,6 miliard korun). Jedná se však jen o jednu zakázku, obě společnosti mohou soutěžit v zakázkách v celkové hodnotě 3,5 miliard dolarů (86 miliard korun), a to až do roku 2034.

NASA je hrdá na to, že může spolupracovat s komerčním průmyslem na této historické misi, která nastartuje Spojené státy k budování trvalé přítomnosti na povrchu Měsíce,“ řekla Lara Kearney, manažerka programu NASA pro mimovozové aktivity (EVA) a zároveň dodala, že co se naučí na misi Artemis III, která přistane s astronauty na Měsíci, pomůže připravit se na budoucí mise na Mars.


Axiom Space bude zodpovědný za návrh, vývoj, kvalifikaci, certifikaci a výrobu skafandrů včetně podpůrného vybavení a musí splňovat požadavky NASA pro misi Artemis III, která je jasně definovala v návaznosti na předchozí zkušenosti se skafandry. Před samotným startem bude muset společnost skafandry otestovat v prostředí, které bude podobné vesmíru.

Mise Artemis III by měla odstartovat v roce 2025. Po více jak 50 letech by měli lidé opět přistát a procházet se po Měsíci. Posádka zatím nebyla vybrána, ale již nyní je jisté, že jedním z členů bude žena. Zda se však podaří datum startu dodržet, to zatím není jasné, jelikož se doposud nepodařilo odstartovat ani misi Artemis I kvůli potížím při tankování kapalného vodíku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze