Dnes narazí kosmická loď DART do asteroidu. Dívejte se online

Dnes narazí kosmická loď DART do asteroidu. Dívejte se online
Fotografie: NASA
  • DART narazí do asteroidu Dimorphos po půlnoci
  • Nárazem chce NASA otestovat, zda je možné změnit jeho oběžnou dráhu
  • NASA bude náraz vysílat online od dnešní půlnoci

Kosmická loď DART byla navržena pro to, aby narazila do asteroidu a pokusila se ho vychýlit z jeho oběžné dráhy. Cílem je asteroid Dimorphos, který obíhá kolem Didymose. Ani jeden asteroid nepředstavuje pro Zemi nebezpečí, NASA však chce vyzkoušet, zda by bylo možné v případě ohrožení Země takové vychýlení provést.

Mise DART (Double Asteroid Redirection Test) odstartovala z Vandenbergovy letecké základny na Floridě 24. listopadu minulého roku. Než kosmická loď narazí do Dimorphose, který má v průměru asi 160 metrů, zrychlí přibližně na 22 000 km/h a poté čelně narazí do asteroidu. DART je asi 100krát menší, takže asteroid nezničí, jen se ho pokusí vychýlit z jeho oběžné dráhy.


Celou cestu s sebou vezla sonda i CubeSat LICIACube, který se 11. září odpojil, aby se dostal dostatečně daleko od plánované srážky. CubeSat bude náraz sledovat ve vzdálenosti asi 1 000 km, umožní tak vidět vše online. NASA začne vysílat živě přesně o dnešní půlnoci středoevropského času a očekává se, že DART zasáhne asteroid po jedné hodině ranní. Asteroid bude sledovat i kamera DRACO, která je součásti sondy DART. Ta bude při kolizi zničena, ale do té doby bude poskytovat záběry.

Zda se vše podaří a mise bude úspěšná, to se dozvíme až později, jelikož sběr dat může nějakou dobu trvat. Tento pokus je úplně prvním svého druhu a díky této misi se Dimorphos stane podle space.com jedním z nejlépe prozkoumaných asteroidů ve vesmíru. Mezi další asteroidy patří například Bennu, na kterém se pokusila přistát sonda OSIRIS–REx. Povrchu se však dotkla na pouhých 6 sekund, než opět vzlétla, jelikož se začala propadat. Vědci však nepředpokládají, že by se toto stalo i při této misi, jelikož Dimorphos je z jiného materiálu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze