Dnes odstartuje raketa společnosti Firefly. Start můžete vidět online

Dnes odstartuje raketa společnosti Firefly. Start můžete vidět online
Fotografie: Firefly Aerospace
  • Start byl kvůli zjištěné závadě odložen na dnešní půlnoc
  • Nosná raketa se pokusí dosáhnout oběžné dráhy a vypustit satelity
  • Start rakety nabízí společnost online

Americká společnost Firefly Aerospace není úplným nováčkem v kosmonautice, ale stále je ve fázi testování svých nosných raket. Poprvé se pokusila dosáhnout oběžné dráhy 2. září 2021. Start sice proběhl dle plánů, ale raketa selhala. Nejedná se však o žádnou výjimku, i jiné společnosti jako Rocket Lab nebo Virgin Orbit nebyly při svých prvních pokusech zcela úspěšné. Pro nosnou raketu to tedy bude představovat druhý pokus o dosažení oběžné dráhy.

Druhý start měla společnost naplánovaný na včerejší večer. Kvůli neočekávanému poklesu tlaku helia byl však start odložen o jeden den. Nosná raketa Alpha odstartuje z Vandenbergovy základny vesmírných sil v Kalifornii a start by měl proběhnout přesně o půlnoci středoevropského času. Firefly nabízí možnost sledovat start online, přičemž živé vysílání začne přibližně hodinu před vypuštěním. Nosná raketa není znovupoužitelná, jako například Falcon 9 od SpaceX, a je tak možné ji využít pro start pouze jednou.


Raketa vysoká 29 metrů ponese dva CubeSaty, uvedl Firefly. První je od neziskové organizace Teachers in Space, nese jméno Serenity a váží pouhých 1,67 kg. Za úkol bude mít shromažďovat letová data pro vzdělávací účely. Druhý satelit s názvem TES–15 je výsledkem spolupráce mezi NASA a státní univerzitou San Jose. Satelit vážící lehce přes 4 kilogramy ponese experiment Exo–brakes. Jedná se o zařízení, které bude mít za úkol otestovat snížení rychlosti při sestupu satelitu do atmosféry a zároveň odolat vysoké teplotě až několik set stupňů Celsia. Jako poslední nosná raketa vypustí pomocí dávkovače několik PicoSatů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze