Dnes odstartuje raketa s astronauty k čínské vesmírné stanici

Dnes odstartuje raketa s astronauty k čínské vesmírné stanici
Fotografie: CMSE
  • Na čínské vesmírné stanici aktuálně pobývá od června posádka Shenzhou 14
  • Jakmile se Shenzhou 15 dostane na stanici, bude to poprvé, co se na ní sejdou dvě posádky najednou
  • Čína chce mít vesmírnou stanici Tiangong trvale obydlenou

Čína teprve nedávno dostavěla svoji vesmírnou stanici, a tak neztrácí čas a pokračuje v misích. Aktuálně se na vesmírné stanici nachází tříčlenná posádka Shenzhou 14, která tam pobývá od června tohoto roku. Jelikož Čína již dříve uvedla, že se budou členové přibližně po půl roce točit, dalo se očekávat, že další posádka odstartuje ke konci roku.

Vesmírná stanice bude trvale obydlená


Shenzhou 15 odstartuje dnes 16:09 SELČ na raketě Dlouhý pochod 2F z kosmodromu Jiuquan a posádku bude tvořit velitel mise Fei Junlong, Teng Čching-ming a Zhang Lu. Jakmile se obě posádky setkají na Tiangong, bude to poprvé, jelikož vesmírná stanice doposud podle space.com dvě mise najednou nehostila. Tímto krokem také započne dlouhodobý pobyt lidí na stanici – doposud se posádka měnila na Zemi. Bylo to ale také z důvodu, že Tiangong nebyla dostavěná a větší počet lidí by se na stanici nevešel.


Shenzhou 14 předá vedení Shenzhou 15 a předpokládá se, že na Zem se vrátí během několika dní. Nová posádka bude mít po celou dobu ve vesmíru co dělat. Kromě čtyř naplánovaných výstupů do vesmíru by měla provést na 40 vědeckých experimentů, provádět cvičení ochrany zdraví na oběžné dráze a budou také provádět údržbu vesmírné stanice. Na Zem by se měli astronauti vrátit příští rok v květnu.

Tiangong je asi o 20 % hmotnější než Mezinárodní vesmírná stanice a skládá se ze základního modulu Tchien-che a dvou dalších modulů pojmenovaných Wentian a Mengtian. Dohromady váží podle Čínské vesmírné agentury (CMSE) téměř 100 tun. Poslední modul přiletěl na stanici 31. října. Čína chce vesmírnou stanici provozovat po dobu minimálně 10 let a nejspíše ji poskytne i pro vesmírné turisty.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze