Do zničení světa zbývá podle hodin posledního soudu už jen 90 sekund

Do zničení světa zbývá podle hodin posledního soudu už jen 90 sekund
Fotografie: unsplash.com
  • Každoročně Bulletin amerických jaderných vědců tyto hodiny aktualizuje
  • Hodiny zůstaly tentokrát na stejném čase jako minulý rok
  • Důvodem je válka na Ukrajině, riziko jaderných zbraní a klimatická krize

Americký Bulletin amerických jaderných vědců (BAS) každoročně aktualizuje hodiny posledního soudu (Doomsday Clock), které představují zbývající čas do chvíle, kdy bude Země neobyvatelná. Hodiny letos zůstaly na stejném čase, jako tomu bylo v roce 2023, tedy na 90 sekundách před půlnocí. To je ale stále nejblíže od doby, kdy byly tyto hodiny vytvořeny.

Správci těchto hodin uvedli, že čas lze ještě vrátit zpět, ale je potřeba, aby lidstvo začalo konat ihned. Největší podíl na tom, že se hodiny neposunuly zpět, jsou globální hrozby jako je válka na Ukrajině, zhoršení dohod o omezení jaderných zbraní, klimatická krize a obrovský pokrok v umělé inteligenci. Dalším znepokojujícím faktem je, že rok 2023 byl nejteplejším v historii měření.

Zlověstné trendy nadále směřují svět ke globální katastrofě. Válka na Ukrajině a rozšířená a rostoucí závislost na jaderných zbraních zvyšují riziko jaderné eskalace. Čína, Rusko a Spojené státy utrácejí obrovské částky na rozšíření nebo modernizaci svých jaderných arzenálů, čímž zvyšují všudypřítomné nebezpečí jaderné války v důsledku omylu nebo špatného odhadu,uvedl Bulletin v tiskové zprávě.


Hodiny posledního soudu byly vytvořeny v roce 1947 předními vědci z projektu Manhattan, mezi které patřil Oppenheimer i Einstein. O tom, kolik je hodin, rozhoduje Vědecká a bezpečností rada Bulletinu, která se sejde dvakrát ročně a diskutuje o všech událostech, které se staly, a podle toho následně zvažuje posun času. Při založení hodin posledního soudu byly největším nebezpečím pro lidstvo jaderné zbraně, od roku 2007 se pak začaly řešit i klimatické změny, které vedou ke katastrofám.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze