Dokumenty, které nám odhalí nejedno tajemství

To nejlepší z HBO GO
Dokumenty, které nám odhalí nejedno tajemství
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Dnes se zaměříme na dokumenty, které nám odhalí dlouholeté spory
  • A možná se naučíme i něco nového

Minulý týden jsme se zaměřili na komediální seriály. Dnes zabrousíme do vážnějších témat. Podíváme se na dokumenty, které mapují určitou část životů různých lidí.

McMilióny (McMillions)

Dokumentární minisérie o podvodném propagačním programu McDonald's Monopoly. Režie se ujali James Lee Hernandez a Brian Lazarte. Dokument měl premiéru na HBO 3. února 2020. Byl nominován na několik různých cen. Žádnou však nevyhrál. Sklidil i pozitivní hodnocení kritiků.

Díky dokumentu můžeme nahlédnout do procesu vyšetřování bývalého policisty, který zmanipuloval hru Monopoly prostřednictvím řetězce rychlého občerstvení McDonald's. Začal u společnosti pracovat na pozici auditor bezpečnosti a během deseti let měl po celé Americe mnoho kompliců. Díky tomu se mu povedlo ukrást miliony dolarů. V dokumentu vidíme archivní záběry z výslechů agentů FBI, vedoucích pracovníků McDonald's, právníků a výherců.

Zajímavosti

  • Dohromady bylo ukradeno 24 milionů dolarů (přes 523 milionů korun)
  • Celý podvod trval 12 let (od roku 1989 až do 2001).

Velmi podrobně a komplexně natočený dokument o podvodu, za který alespoň v tomto případě nemohla společnost McDonald's. Tvůrci si rozhodně dali velkou práci s přípravou. Sehnat skoro všechny zúčastněné a mnoho materiálů nebylo rozhodně jednoduché. Pokud se zajímáte o minulost velkých společností, jako je McDonald's, tak vám tento dokument doporučuji.

Allen vs. Farrow (Allen v. Farrow)

Dokumentární minisérie, kterou režírovali investigativní filmaři Kirby Dick a Amy Ziering. Producentka Amy Herdy odhaluje obvinění ze sexuálního zneužívání Woodyho Allena z roku 1992. Dokument měl premiéru na HBO 21. února 2021 a měl mnoho pozitivních ohlasů. První díl viděl více než milion diváků.

Dokument se zaměřuje na obvinění Woodyho Allena ze sexuálního zneužívání jeho dcery Dylan. Vidíme soudní proces, který se případem zabývá, a skandální odhalení jeho vztahu s dcerou své manželky Mii Farrow. Tvůrci nezapomněli ani na pohled do jejich života po těchto událostech.

Zajímavosti

  • Podle Woodyho Allena tvůrce nezajímala pravda. Podle něj spolupracovali s jeho manželkou, aby společně vytvořili snímek plný lží a pomluv.
  • Tvůrci chtěli vyjádření i od Allena a jeho ženy, ale měli málo času na vyjádření, a tak odmítli. Podle producentky Amy Herdy ale žádali Woodyho Allena o vyjádření už v roce 2018. Žádná odpověď jim však nepřišla.

Abych řekla pravdu, na tuto informaci jsem narazila jen díky HBO GO. V roce 1992 jsem ještě nebyla na světě. Samozřejmě ale Woodyho Allena jako režiséra znám, takže mě to velice překvapilo. Dokument je velmi dobře natočený. Dozvídáme se v něm hodně zajímavých informací. A i když má hodně lidí odlišný názor, podle mého se tvůrci nepřiklání ani k jedné straně příběhu.

Jak na... s Johnem Wilsonem (How to with John Wilson)

Dokument natočený filmařem Johnem Wilsonem, který ho vymyslel a napsal i scénář. Výkonnými producenty jsou Nathan Fielder, Clark Reinking, John Wilson, Michael Koman a samozřejmě John Wilson. První série měla premiéru na HBO 23. prosince 2020. Druhá řada bude mít premiéru 26. listopadu 2021.

Dokument natočený z pohledu neurotického Johna Wilsona, který se snaží dávat svým divákům užitečné rady v každodenním světě, i když se on sám potýká s vlastními problémy. John Wilson natáčí na ulicích New Yorku a povídá si s cizími lidmi a rozebírá s nimi nejrůznější témata.

Zajímavosti

  • Všechny záběry města v první sérii trvalo natočit dva roky.
  • V první epizodě se objevil herec Kyle MacLachlan, kterého můžeme znát například ze seriálu Jak jsem poznal vaši matku. Snažil se dostat přes turniket v metru.

Ze začátku si myslíte, že sledujete opravdu nudný dokument, který vám nepřinese nic nového. Po pěti minutách nechápete, jak se sám autor dostal na místo, na kterém se právě nachází. A aby toho nebylo málo, občas je jeho vyprávění tak ironické, že nevíte, jestli se máte smát, nebo se nad sebou zamyslet. A na konci zjistíte, že jste se dozvěděli i něco nového.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze