EMA a ECDC doporučují heterologní očkovací schéma proti COVID-19

EMA a ECDC doporučují heterologní očkovací schéma proti COVID-19
Fotografie: unsplash.com
  • Stále větší počet studií se zabývá možností kombinování různých vakcín proti COVID-19 pro základní očkování i pro podání posilovací dávky
  • EMA a ECDC znovu zdůrazňují, že je třeba zajistit, aby bylo proti COVID-19 plně očkováno co nejvíce lidí

EU v současné době zažívá rostoucí počet infekcí v probíhající pandemii COVID-19, jakož i nárůst míry hospitalizací. Očkování proti koronaviru i nadále zabraňuje tomu, aby mnoho milionů občanů EU vážně onemocnělo nebo zemřelo, a čísla ukazují, že počty hospitalizací a úmrtí zůstávají nejnižší v těch členských zemích EU, které mají nejvyšší proočkovanost. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) proto nadále naléhavě vyzývají všechny občany EU, aby se plně očkovali a dodržovali aktuální doporučení týkající se posilovacích dávek.


V souladu s opatřeními, která již přijalo mnoho členských států, se stále větší počet klinických studií podpořených daty z reálného používání vakcín nyní zabýval možností kombinování různých vakcín proti COVID-19 jak pro základní očkování (heterologní základní očkování), tak pro podání posilovací dávky (heterologní posilovací dávka) zpravidla 3 až 6 měsíců po základním očkování.

EMA a ECDC přezkoumaly ve spolupráci s odborníky z EU ve skupině EMA COVID-ETF dostupné důkazy, aby bylo možné poskytnout odborné podklady, které pomohou zvýšit flexibilitu očkovacích programů. Poskytují tak technická doporučení ohledně heterologního očkování proti koronaviru. Použití vektorové vakcíny jako druhé dávky v základních očkovacích schématech nebo použití dvou různých mRNA vakcín je prozkoumáno méně. Výzkum s cílem poskytnout více důkazů o dlouhodobé bezpečnosti, trvání imunity a účinnosti pokračuje. Používání heterologních schémat však už nyní může nabídnout flexibilitu v možnostech očkování, a to zejména v případech, kdy některé z vakcín nejsou k dispozici.

Držitelé rozhodnutí o registraci jsou rovněž vyzváni, aby předkládali změny registrace a doplnili podrobnosti o možném heterologním použití. Ačkoli se přezkum netýkal vakcín, které dosud nejsou v EU registrovány, výzkum heterologních kombinací těchto látek bude v budoucnu zohledněn, pokud budou v EU registrovány a bude k dispozici více důkazů. EMA a ECDC znovu zdůrazňují, že je třeba zajistit, aby bylo proti COVID-19 plně očkováno co nejvíce lidí. Obě agentury budou i nadále úzce spolupracovat s dalšími orgány EU a národními agenturami s cílem sdílet vědecké údaje a pomáhat členským státům dospět k informovaným rozhodnutím v oblasti veřejného zdraví s ohledem na jejich vnitrostátní i evropskou situaci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze