EMA zahájila přezkum upravené vakcíny Spikevax proti COVID-19

EMA zahájila přezkum upravené vakcíny Spikevax proti COVID-19
Fotografie: unsplash.com
  • Aktualizovaná vakcína by měla lépe chránit před specifickými variantami koronaviru
  • Vakcína se zaměřuje především na původní kmen viru a na omikron
  • Moderna bude postupně dodávat agentuře další informace

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zahájila průběžný přezkum nové verze vakcíny Spikevax přizpůsobené tak, aby poskytovala lepší ochranu proti specifickým variantám viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19.

Přezkum se týká tzv. bivalentní vakcíny. To znamená, že tato vakcína cílí současně na dva kmeny viru SARS-CoV-2, v tomto případě na původní kmen a na variantu omikron. Přezkum se zpočátku zaměří na údaje z laboratorních studií (neklinické údaje) a údaje týkající se kvality a výroby. Vzhledem k tomu, že společnost Moderna postupně pokračuje ve vývoji své bivalentní vakcíny, EMA obdrží průběžně více podkladů, včetně informace ohledně vyvolané imunitní odpovědi proti původnímu kmeni a proti variantě omikron.


Zahájením průběžného přezkumu bude agentura EMA schopna tyto údaje postupně vyhodnotit, jakmile budou k dispozici. Přezkum bude pokračovat, dokud nebude k dispozici dostatek údajů pro předložení formální žádosti o registraci. EMA bude dále informovat o výsledku průběžného přezkumu nebo o případné žádosti o registraci.

Složení přizpůsobených očkovacích látek proti koronaviru bude v konečném důsledku záviset na doporučeních orgánů ochrany veřejného zdraví a Světové zdravotnické organizace (WHO), jakož i na úvahách regulačních orgánů, jako je EMA a dalších členů Mezinárodní koalice regulačních orgánů pro léčivé přípravky (ICMRA). Tyto orgány úzce spolupracují na určení vhodných kmenů pro přizpůsobené vakcíny proti COVID-19.

Tento postupný přezkum je jedním ze způsobů, jak orgány v EU pracují na zajištění toho, aby členské státy EU měly včasný přístup k přizpůsobeným očkovacím látkám proti koronaviru, které mohou potřebovat k boji proti současným a nově vznikajícím variantám SARS-CoV-2.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze