ESA rozjíždí nový projekt – chce pěstovat rostliny na Měsíci

1
ESA rozjíždí nový projekt – chce pěstovat rostliny na Měsíci
Fotografie: ESA
  • Při dlouhodobém pobytu lidí na Měsíci není možné všechny potraviny dovážet
  • Cílem projektu bude zjistit, zda je možné z měsíčné půdy získat živiny pro rostliny
  • Ty by se následně rozpustily a použily na hydroponické systémy vybudované na Měsíci

Vesmírné agentury se aktuálně zaměřují na dlouhodobý pobyt na Měsíci, s tím jsou spojené i další věci, než jenom jak dopravit astronauty na povrch Měsíce a vybudovat na něm základnu. Aby mohli lidé na Měsíci dlouhodobě pobývat, je potřeba zajistit jim i jídlo – a to nejen dovezené ze Země. Je tedy jasné, že na Měsíci bude muset vzniknout zemědělství, které poskytne dostatek jídla. Evropská kosmická agentura (ESA) tak přišla s novým projektem Discovery, který vede norská společnost Solsys Mining. Ta se zabývá úpravou měsíční půdy za účelem vytvoření hnojiva pro pěstování rostlin.

Podle ESA analýza měsíční půdy ukázala, že kromě dusíku má dostatek minerálů pro růst potravin. Při kontaktu s vodou se však zhutní, což by mohlo dělat potíže při klíčení rostlin i rozrůstání kořenů. Nabízí se tak hydroponické zemědělství, které by bylo v těchto místech praktickou alternativou.

Cílem projektu je zjistit, zda je možné z měsíčního regolitu extrahovat pouze minerální živiny pro růst rostlin, ty následně koncentrovat a poté rozpustit ve vodě, kde budou rostliny. „Dosažení udržitelné přítomnosti na Měsíci bude zahrnovat využití místních zdrojů a získání přístupu k živinám přítomným v lunárním regolitu, s potenciálem pomoci při pěstování rostlin. Současná studie představuje důkaz principu s využitím dostupných simulátorů lunárního regolitu a otevírá cestu k podrobnějšímu výzkumu v budoucnosti,“ uvedla inženýrka ESA Malgorzata Holynska.


Co je hydroponie?

Jedná se o způsob pěstování rostlin bez půdy. Rostlina je ponořena pouze do vody, která je obohacena o živiny, ze kterých roste. Výhodou je, že živiny se dají dávat do vody dle potřeby, tím se zefektivňuje růst a plození. Navíc díky vynechání půdy se sníží možnost plísně či jiného onemocnění rostlin. Při hydroponii voda mezi rostlinami cirkuluje a využívá se opětovně. Tento způsob navíc umožňuje na menším prostoru pěstovat více plodin, jelikož je možné mít rostliny v hydroponickém systému nad sebou.

Diskuze ke článku
Milan Kochaník
Milan Kochaník
Naposledy upraveno: 26. 2. 2023 12:42
Jenže je tu problém, o kterém se nezmínili. Rostliny sice nepotřebují ke svému růstu kyslík, jenže potřebují dostatek kysličníku uhličitého. To, co zmiňují, je jen malá část. Největší část tělesa rostlin tvoří CO2 + H2O + sluneční záření a z toho vzniká fotosyntézou rostlinná hmota. Voda snad v nějaké zmrzlé podobě na Měsíci být může a pomocí sluneční energie by se ji mohlo podařit uvolnit, ale CO2, jak získávat a z čeho na Měsíci bude asi největší problém a bez něj prostě žádné rostliny nebudou a dovážet CO2 ze Země asi není příliš rentabilní, ačkoliv by vývoz CO2 na Měsíc Zemi zřejmě neuškodil. Jako vedlejší efekt by tak současně jako odpad vznikal kyslík růstem rostlin, nicméně, lidé nemohou dýchat dlouhodobě čistý kyslík, způsobuje "korozi" a stárnutí, takže proto musí pro potřeby a dlouhodobý pobyt živočichů a lidí být namixován s dusíkem cca 1:4. Naopak na Marsu, přes jeho větší vzdálenost od Slunce a menší přísun sluneční energie je tam nicméně na růst rostlin CO2 dostatek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze