Evropa si na znovupoužitelnou raketu Ariane počká dalších 10 let

Evropa si na znovupoužitelnou raketu Ariane počká dalších 10 let
Fotografie: ESA
  • Dosud není hotová ani Ariane 6, která bude postradatelná
  • Podle generálního ředitele Arianespace bude znovupoužitelná raketa dostupná až po vyřazení Ariane 6
  • Aktuálně v Evropě chybí nosné rakety, na kterých by se vypouštěly satelity či kosmické lodě

Generální ředitel francouzské společnosti Arianespace Stéphane Israël nedávno podle europeanspaceflight.com uvedl, že na znovupoužitelnou raketu si Evropa ještě počká. Dlouho plánovaná nosná raketa Ariane 6 bude postradatelná, ačkoliv její vývoj trvá už téměř deset let, kdy v té době už SpaceX testoval znovupoužitelné rakety. „Když byla učiněna rozhodnutí o Ariane 6, učinili jsme tak s technologiemi, které byly k dispozici pro rychlé představení nové rakety,“ řekl Israël. Podle něj bude Ariane 6 schopna létat déle jak deset let a poté bude nahrazena již znovupoužitelnou raketou.

Doposud byly evropské lety podporovány raketou Ariane 5, která byla uvedena do provozu téměř před 30 lety a naposledy zahájila misi JUICE z Fancouzksé Guyany. Před sebou má nyní podle space.com už jen jeden let a poté odejde do důchodu. Ariane 6 však není schopna létat a nemá za sebou ani testy. Dříve bylo možné domluvit start na raketětě Sojuz – vše ale bylo pozastaveno po napadení Ukrajiny Ruskem. Evropa tak může mít velký problém s vypouštěním kosmických lodí, satelitů, ale i astronautů do vesmíru.

Ariane 6

Nosná raketa bude dostupná ve dvou provedeních, podle potřebného výkonu. Ariane 62 bude mít dva pomocné posilovače a Ariane 64 bude mít čtyři. Při nižším výkonu bude schopna vynést na nízkou oběžnou dráhu Země až 10,3 tun a při vyšším to pak bude dvojnásobek. Raketa bude měřit na výšku 60 metrů a při plném užitečném zatížení může vážit podle ESA téměř 900 tun.


Raketa se bude skládat ze tří stupňů – pomocných posilovač, dolního a horního stupně. Raketové posilovače budou na tuhá paliva. První stupeň bude poháněn kapalným palivem, horní pak kryogenním kapalným kyslíkem a vodíkem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze