FAA dokončil vyšetřování nehody z prvního testovacího letu Starship

FAA dokončil vyšetřování nehody z prvního testovacího letu Starship
Fotografie: SpaceX
  • SpaceX musí provést 63 opatření na raketě i odpalovací rampě
  • Elon Musk uvedl, že bylo již provedeno na tisíce opatření
  • Uzavření vyšetřování však není povolení k dalšímu startu, o to si bude muset SpaceX znovu zažádat

Americký úřad pro letectví (FAA) oficiálně uzavřel vyšetřování prvního testovacího letu rakety Starship společnosti SpaceX, který v dubnu skončil zničením prototypu rakety. Vyšetřování vedla přímo společnost SpaceX pod dohledem FAA, který podle space.com uvedl, že k selhání rakety vedlo více hlavních příčin a nařídil 63 nápravných opatření, které musí SpaceX splnit, aby se zničení rakety zabránilo. Ačkoliv přesně na tento okamžik společnost čekala, neznamená to, že další raketa může odstartovat.

Uzavření vyšetřování nehody nesignalizuje okamžité obnovení startů Starship v Boca Chica. SpaceX musí zavést všechna nápravná opatření, která mají dopad na veřejnou bezpečnost a požádat, a i obdržet modifikaci licence od FAA, která se bude týkat všech bezpečnostních, ekologických a dalších platných regulačních požadavků před příštím startem Starship,“ uvedl FAA. SpaceX se již k vyšetřování vyjádřil s tím, že provedl řadu modernizací jak na raketě, tak na držáku i odpalovací rampě, aby se zabránilo jejímu opakovanému poškození.

Než FAA povolí další start této obří rakety, bude muset SpaceX přepracovat hardware vozidla, a to, aby bylo zabráněno úniku požáru a revizí bude muset projít i software. Elon Musk ale před několika dny na X napsal, že na Starship i na odpalovací rampě došlo už k tisícům vylepšení. Největší změnou je ale nejspíše to, že u druhého stupně rakety budou motory zažehnuty ještě předtím, než se oddělí od prvního stupně. To znamenalo nainstalovat tepelný štít i odvětrávání.


FAA již jednou udělil povolení ke startům Starship, ale pozastavil je poté, co při prvním testovacím letu byla raketa zničena necelé čtyři minuty po startu, jelikož kvůli výpadkům motorů začala ztrácet směr a začala se ve vzduchu přetáčet. Nebylo možné ani bezpečně oddělit druhý stupeň, a proto byla raketa zničena celá. Nový prototyp rakety je již nachystán na odpalovací rampě a lze tak předpokládat, že vzlétne, jakmile to úřad povolí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze