Starship je připravena k dalšímu testovacímu letu

Starship je připravena k dalšímu testovacímu letu
Fotografie: SpaceX
  • Obě části rakety jsou naskládány na sobě na odpalovací rampě
  • SpaceX nyní čeká pouze na udělení licence ke startu od FAA
  • Raketa po prvním neúspěšném letu prošla několika změnami

Elon Musk na X zveřejnil, že je obří raketa Starship připravena ke startu a čeká pouze na schválení licence od Federálního úřadu pro letectví (FAA). Obě části rakety jsou nyní postaveny na sobě na odpalovací rampě a nejspíše tak vzlétne, jakmile úřad start povolí. Starship se skládá z nosné rakety Super Heavy a horní části Starship – komplexně je ale celá raketa nazývána Starship. Jedná se o nejsilnější raketu, která kdy vzlétla – vzala tak prvenství Space Launch System (SLS) od NASA, která vyslala Orion na cestu kolem Měsíce.

FAA pozastavil starty rakety Starship poté, co 20. dubna proběhl první testovací let a po necelých čtyřech minutách byla celá raketa zničena. Nedosáhla bezpečné výšky pro oddělení prvního a druhého stupně a aby nedošlo k dopadu tak obrovského kusu rakety do vody, byla provedena sebedestrukce ještě ve vzduchu. Jelikož šlo o nehodu, FAA je povinna celou situaci prověřit, a to včetně možného dopadu na životní prostředí. SpaceX již muselo provést řadu opatření, aby v oblasti, kde se nachází vesmírná základna Starbase, byla ochráněna fauna i flóra a nejspíše přijdou další.

Starship bude plně znovupoužitelná raketa, která je konstruována pro lety do hlubokého vesmíru. V nejbližší době se vydá na Měsíc a později i na Mars. Na odpalovací rampě je nyní nachystán prototyp a SpaceX jich má v záloze ještě několik, aby se při testování nemusel zdržovat jejich výrobou. Od posledního nepodařeného testovacího letu, ale SpaceX podle space.com udělal mnoho opatření, aby se situace neopakovala.


Nejvýraznější změnou je zapálení motorů u horního stupně ještě předtím, než se oddělí od nosné rakety. Při zkušebním letu totiž nosné raketě začaly postupně vypadávat motory a kvůli tomu ztratila jak výkon, tak směr a začala se přetáčet. Nyní bude možné sepnout motory horního stupně ještě před oddělením, což také znamenalo instalaci tepelného štítu a odvětrávání do nosné rakety, aby byla dostatečně chráněná. Kromě toho došlo také k předělání odpalovací rampy, která byla při prvním pokusu poničena.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze