Hezky Česky

To nejlepší z HBO GO
Hezky Česky
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Dnes se podíváme na českou tvorbou
  • Konkrétně na české komedie v nabídce HBO GO

I HBO GO má v nabídce mnoho českých filmů. Proto se teď nějaký čas u české tvorby zastavíme. A začneme humorem. Podívejte se na náš výběr českých komedií.

Báječná léta pod psa

Snímek, který byl natočen podle stejnojmenného románu autora Michala Viewegha. Film natočil Petr Nikolaev v roce 1997. Scénář napsal Jan Novák. Snímek byl nominován na Českého lva v šesti kategoriích, žádnou z nich však ale v cenu neproměnil. V hlavních rolích se představili Ondřej Vetchý, Libuše Šafránková, Vladimír Javorský a další.

Heleně (Libuše Šafránková) a Alešovi (Ondřej Vetchý) se narodí běhen divadelního přdstavení syn Kvído (Jan Zahálka, Jakub Wehrenberg). Po sovětské invazi ztratí Aleš své postavení a všichni se musí odstěhovat do malé obce, kde chtějí spokojeně žít. Aleš ale začne trpět depresemi a rodina se mu snaží pomoct.

Zajímavosti

  • Film v kinech vydělal 14 227 456 Kč.
  • Ve filmu můžeme vidět scény z jiných českých filmů, například ze Spalovače mrtvol nebo Kladiva na čarodějnice.

Skvěle natočený film, který ukazuje, jaká doba doopravdy byla. Celý příběh podtrhují herecké výkony Libuše Šafránkové a Ondřeje Vetchého. Nesmím zapomenout ani na Kvída v podání Jakuba Wehrenberga, který se mě osobně moc líbí a jeho nenápadné hlášky přidávají filmu na vtipu.

Medvídek

Medvídka natočil Jan Hřebejk, o scénář se postaral Petr Jarchovský. Premiéra proběhla 6. září 2007 a v hlavních rolích se představilo mnoho známých herců, například Jiří Macháček, Ivan Trojan, Tatiana Dyková, Klára Issová a další.

Tři kamarádi z gymnázia se po škole vydají jiným směrem, i přesto jejich přátelství stále trvá. Roman (Roman Luknár) je lékař, jeho manželka je tichá a jmenuje se Anna (Anna Geislerová). Jirka (Jiří Macháček) vlastní galerii a jeho žena Vanda (Tatiana Dyková) má cukrárnu. Třetí kamarád se jmenuje Ivan (Ivan Trojan) a pracuje jako diplomat a jeho žena se jmenuje Johanka. Každý z nich ale skrývá tajemství. Tajemství vyplavou na povrch a už bude jen na nich, jak se zachovají a zda manželství i kamarádství obstojí.

Zajímavosti

  • Ve filmu si zahrály děti slavných. Například dcera Jiřího Macháčka Berta nebo syn Jana Hřebejka Jonáš.
  • Petr Jarchovský napsal jednu verzi scénáře, ve které se životy hlavních postav vůbec neprolínají.
  • Snímek v kinech navštívilo 445 521 diváků a dohromady vydělal 46 932 744 Kč.

Filmy Jana Hřebejka známe všichni. Jeho fanoušci vědí, že má vytříbený styl natáčení. A důkazem je tomu i Medvídek. Ukazuje nám různé životní situace tak, jak doopravdy jsou. Mladší generaci by se tento film nemusel úplně zamlouvat, ale když se nad různými životními situacemi zamyslíte, přijdou vám životy hlavních postav známé. Ke konci už bylo sledování chvilkama nepříjemné a otevřený konec mě osobně vůbec nepotěšil.

Nestyda

U filmů Jana Hřebejka ještě chvíli zůstaneme. Další oblíbenou českou komedií je film Nestyda. Je natočený podle knihy Povídky o manželství a o sexu Michala Viewegha. Na scénáři se podíleli Michal Viewegh, Jiří Macháček a Jan Hřebejk. V hlavních rolích uvidíte Jiřího Macháčka, Pavla Lišku, Simonu Babčákovou nebo Vicu Kerekes. Nestyda měl premiéru 9. října 2008.

Oskar (Jiří Macháček) má vše, co by muž v jeho věku chtěl mít. Milující manželku, dítě a skvělou práci. Jemu to ale nestačí. Začíná mít pocit, že nepotkal tu pravou lásku a chtěl by ji během svého života zažít. Rozhodne se opustit svoji ženu kvůli mladé milence. Ale ani to mu nestačí. Začne si románek se slavnou zpěvačkou, která je v nejlepších letech. Oskar začíná nekontrolovatelnou jízdu, která nemůže skončit dobře.

Zajímavosti

  • Emíliy Vašáryové půjčila ve filmu hlas zpěvačka Hana Hegerová.
  • Pro větší autentičnost se v televizním studiu objevují v malých rolích opravdové hlasatelky počasí a moderátoři.
  • Ve filmu se objevil i Michal Viewegh, a to hned na začátku. Potkává se s Jiřím Macháčkem ve dveřích.

Nestyda je komedie pro každou příležitost. Ať už si chcete sami pustit film pro zpříjemnění večera nebo s přáteli. Jiří Macháček opět ukázal, že je skvělý herec. Nestyda je plný vtipných scének a hlášek. Jan Hřebejk opět ukazuje, jaký život doopravdy může být.

U mě dobrý

I poslední film z našeho výběru režíroval Jan Hřebejk. Scénář napsal Petr Jarchovský. Snímek byl natočen na motivy povídek Petra Šabacha. Ve filmu si zahráli Boleslav Polívka, Jiří Schmitzer, Lenka Vlasáková, Miroslav Vladyka a další. Premiéra proběhla 15. května 2008.

Píše se rok 1993. Šest přátel se pravidelně schází v malé hospodě na pražském Libeňském ostrově a hrají tam mariáš. Jednoho dne přijde jejich kamarád Karel (Miroslav Vladyka) do hospody se zprávou, že všechny peníze prohrál ve skořápkách. Peníze měl ušetřené na dovolenou, kam chtěl vzít manželku. Kamarádi se rozhodnou Karlovi pomoct. Vymyslí plán, jak získat prohrané peníze zpátky. Hlavního slova se ujme Mrklas (Bolek Polívka), který má se zákeřnou hrou zkušenosti. Pomocí finty se dostanou do Vysočanské tržnice, kde je mnoho zlodějů i pašeráků. Nyní už musí všichni jednat rychle a nebát se i improvizovat.

Zajímavosti

  • Hospoda, ve které se Bolek Polívka snaží úspěšně dokončit celý plán, se nachází na Smíchovském nádraží.
  • Název filmu U mě dobrý vznikl podle mariáše, který herci ve filmu hrají. Toto slovní spojení se ve hře používá.
  • Hospoda na Libeňském ostrově je stále v provozu.

Tento film je z našeho výběru můj nejoblíbenější. Je pravda, že začátek je pomalejší a zmatený. Druhá polovina už je ale velmi chytlavá a napínavá. Na místě Bolka Polívky si nedokážu představit nikoho jiného. Celkově je to taková letní odpočinková komedie, která rozhodně nikoho neurazí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze