Vyřazený lander InSight poskytl nejlepší data o velikosti a složení Marsu

Vyřazený lander InSight poskytl nejlepší data o velikosti a složení Marsu
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/University of Maryland
  • Mise byla ukončena minulý rok v prosinci
  • Za tu dobu InSight zaznamenal 1 319 marostřesení
  • Seismické vlny vědcům pomáhají odhalit, z čeho se skládá vnitřní jádro Marsu

Mise NASA InSight byla ukončena teprve nedávno. V prosinci minulého roku se lander ozval naposledy. Jeho zaprášená solární pole již nedokázala generovat dostatek energie na to, aby zůstaly přístroje zapnuty. Za dobu svého fungování se mu však podařilo nasbírat dostatek dat, která vydrží vědcům po celá desetiletí než všechná prozkoumají. Jeho citlivý seismometr zaznamenal 1 319 marsotřesení, která se prohnala jádrem Marsu a vědci nejen z NASA dostali nový pohled na tuto nehostinnou planetu.

Z prvních dvou otřesů, které byly zaznamenány v srpnu a září v roce 2021, byli vědci dle NASA schopni zjistit, že tekuté železné jádro Marsu je menší a hustší, než si původně mysleli. Klíčová byla přitom vzdálenost, kde k marsotřesení došlo. Čím dále od InSight, tím hlouběji seismické vlny prošly planetou, než je přístroj zaznamenal. „Otřesy na vzdálené straně jsou skutečně obtížněji detekovatelné, protože velké množství energie je ztraceno nebo odkloněno pryč, když seismické vlny procházejí planetou,“ řekla vedoucí autorka Jessica Irving.

První marostřesení tak bylo zaznamenáno až téměř po jednom marťanském roku (přibližně dva pozemské). Vědci totiž nejdříve nastavovali a zkoumali seismografy. Mars nemá žádné tektonické desky, jako má Země, a tak je většina otřesů způsobena lámáním hornin v kůře planety, případně dopady meteoritů. Pokud projde otřes přes jádro planety, umožňuje to vědcům vylepšit model toho, jak jádro Marsu skutečně vypadá.


Studium Marsu zodpoví otázky i k jiný planetám

Podle nejnovějších informací je asi pětina jádra složena ze síry, kyslíku, uhlíku a vodíku. „Určení množství těchto prvků v planetárním jádru je důležité pro pochopení podmínek v naší Sluneční soustavě, když se planety formovaly a jak tyto podmínky ovlivnily planety, které se formovaly,“ uvedl spoluautor článku Doyeon Kim. Vůbec největší marsotřesení bylo zaznamenáno minulý rok v květnu. Další zkoumání dat InSight pomohou odhalit to, jak vznikl nejen Mars, ale i ostatní kamenné planety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze