Hudba dokáže zlepšit kvalitu vašeho života

Hudba dokáže zlepšit kvalitu vašeho života
Fotografie: Unsplash
  • Metaanalýza 26 studií ukázala, že má hudba pozitivní vliv na lidské zdraví
  • Hudba v jakémkoli provedení může mít na duševní zdraví stejně pozitivní dopad jako cvičení
  • Je potřeba provést další výzkumy, aby vědci zjistili, proč hudba prospívá zdraví

Ukázalo se, že hudba v jakémkoli provedení, včetně zpěvu, hraní nebo poslechu, může mít na duševní zdraví stejně pozitivní dopad jako například cvičení. Metaanalýza publikovaná v odborném časopise Journal of the American Medical Association Network Open zkoumala 26 již provedených studií, kterých se zúčastnilo 779 lidí z několika zemí, včetně Austrálie, Spojeného království a Ameriky.


Všech 26 studií bylo složeno z dotazníků, které obsahovaly 36 nebo 12 otázek v krátké verzi. Otázky se zaměřovaly na kvalitu života účastníků. Vědci zkoumali, jak různé typy a formy hudby ovlivňují lidské zdraví. „Vůbec mě nepřekvapuje, že hudba zvyšuje emocionální pohodu. Hudba dokáže rychle změnit naše negativní emoce na pozitivní. Také nám nabízí přestávku od každodenního stresu,“ uvedl ředitel programu Master of Applied Positive Psychology Program Psy.D. Scott Glassman.

„Hudba může být skvělým způsobem, jak si zlepšit náladu. Díky dobrému výběru hudby může být z vaší nudné procházky vzrušující zážitek, stresující ráno se může stát naprosto klidným a těžkou situaci může hudba odlehčit,“ uvedla pro prevention.com klinická psycholožka a expertka na emoční zdraví Ph.D. Christine Celio.


Autoři studie uvedli, že je potřeba provést více výzkumů, aby zjistili, proč hudba prospívá lidskému zdraví. Není to ale poprvé, co je hudba spojována s pozitivními přínosy pro zdraví. Světová zdravotnická organizace (WHO) zveřejnila zprávu, která uvádí, že umění může zlepšit zdraví a pohodu člověka. Výzkum z roku 2021 zjistil, že hraní na hudební nástroj v pozdním věku má malý, ale pozitivní dopad na kognitivní funkce a přináš ínižší riziko vzniku demence.

„Studium duševního zdraví a různých dopadů na něj je velmi důležité a čím více víme o tom, jak pomoci lidem, tím lépe. Pozitivní změny, které ovlivňují kvalitu života, ať už hudební nebo jiné, jsou vždy povzbudivé,“ dodala Ph.D. Christine Celio.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze