Jak být v každodenním životě šetrnější k životnímu prostředí?

Jak být v každodenním životě šetrnější k životnímu prostředí?
Fotografie: unsplash.com
  • V poslední době celý svět pocítil změny klimatu
  • Každý může být malými změnami šetrnější k životnímu prostředí
  • Sepsali jsme vám pár tipů, kterými můžete pomoci i vy

V posledních týdnech světem otřásají zprávy o klimatických změnách a přírodních katastrofách. Studie ukazují, že za extrémní zvyšování teplot mohou hlavně lidé. Podle BBC by se měl každý zamyslet a snažit se i malými změnami být šetrnější k životnímu prostředí. Pojďte se podívat, co můžete pro naši planetu udělat i vy.

Jednou z nejjednodušších změn, kterou už mnoho mladých lidí praktikuje, je, chodit do obchodu s vlastní taškou. Existuje řada druhů tašek od plátěných až po síťované. Snížíte tím spotřebu jednorázových plastových tašek. Jen si spočítejte, kolikrát měsíčně nebo týdně chodíte na nákup a kolik takových tašek si v obchodě k nákupu pořídíte. U nakupování ještě chvíli zůstaneme. Jistě většina z vás již zaregistrovala ve vašem okolí tzv. bezobalovou prodejnu. Jedná se o obchod, ve kterém pořídíte ovoce, zeleninu, drogérii, nejrůznější mouky, luštěniny a mnoho dalších věcí. Od normálního obchodu se ale v jedné věci liší. Na nákup si sebou přinesete vlastní obaly. Tím ušetříte další jednorázové, které doma po rozbalení vyhodíte. I do vaší oblíbené kavárny si můžete jít pro kávu sebou s vaším hrnkem, a ušetřit tak jednorázový kelímek.

Dalším hodně diskutovaným tématem v poslední době je veganství nebo vegetariánství. Přemýšleli jste o omezení konzumace masa? Nemusí se z vás stát hned vegan, ale už tím, že občas vyměníte živočišné výrobky za rostlinné, pomůžete ke snížení skleníkových plynů. Dalším tipem, jak šetřit naši planetu, je omezení nákupu oblečení. Je přeci zbytečné do nekonečna nakupovat oblečení, které si třeba ani nikdy nevezmete na sebe. A pokud si nemůžete pomoci, zkuste občas místo nákupních center projít pár secondhandů. Nikdy nevíte, jaké poklady objevíte. Důležité jsou také materiály, ze kterých je oblečení vyrobené. Vybírejte přírodní vlákna, dejte přednost bavlně před polyesterem. Jsou příjemnější na těle, navíc neobsahují mikrovlákna, která se při praní dostávají do vody a následně do moře.

Velkou pomocí je i snížení dopravy. Auta vypouští do ovzduší poměrně velké množství oxidu uhličitého. Ve velkých městech může auta nahradit veřejná doprava. V některých městech si můžete také půjčit elektromobily, kola nebo koloběžky. Pokud potřebujete cestovat mezi městy, ve většině případech je dobré spojení vlakovou či autobusovou dopravou.

Diskuze ke článku
Dalibor Duben
Dalibor Duben
Pekne napísané. Ja by som navrhol "mladým" nech sa zamyslia z kade pochádzajú vzácne kovy v ich telefóne, tablete a NB. Tie by radšej mali darovať "deťom do Afriky". Potom nech sa zamyslia na uhlíkovou stopou jedného tweetu, správy poslanej cez messenger a podobne a koľko desiatok ich za 1 deň pošlú. No a keď potom sa konečne uvedomia a zahodia svoje mobily, tak môžeme začať vypínať WiFi siete, lebo ich odrazu veľmi nebude treba. Len sa zamýšľam, o koľko % bude nárast volaní na rôzne linky pomoci, keď "mladí" zrazu nebudú vedieť čo majú robiť s toľkým voľným časom, čo im teraz kradne elektronika...
A do "Mekáča" nech už ani nelezú... :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze