Jak hlídat místnost bez kamer? Vědce inspirovali netopýři

Jak hlídat místnost bez kamer? Vědce inspirovali netopýři
Fotografie: James Wainscoat, unsplash.com
  • Vědci nechávají odrážet vlny a podle ozvěn rekonstruují objekty
  • Stačit k tomu obyčejný reproduktor a mikrofon
  • Kromě zabezpečení před zloději tak lze sledovat pacienty

Pokud chcete zabezpečit svoje obydlí před nežádoucími návštěvníky, pak máte na výběr mezi speciálními ultrazvukovými senzory a kamerami. V obou případech se jedná o nemalou investici, ale ještě větší problém je fakt, že mnozí nechtějí, aby kamery sledovaly vnitřní prostory, protože se obávají případného zneužití.

‘BAT-SENSE’

Vědci z University of Glasgow přišli s nápadem, jak tyto obavy rozptýlit a sledovat prostor za pomocí zvukových nebo rádiových vln. Stejně jako netopýři vysílají do svého okolí lidem neslyšitelné zvuky a podle ozvěny umí určit nejenom polohu objektů ve svém okolí, ale také jejich pohyb. Přesně tak funguje i vědci zkoumaný algoritmus, který již umí podrobnou analýzou ozvěn sestavit přibližnou podobu velkých předmětů v místnosti. Na rozdíl od levných čidel jej tak bude možné nastavit například na detekci lidské postavy, takže se předejde nechtěným falešným poplachům.

Takový systém má být navíc velice levný, vědci jej zkouší provozovat za použití reproduktoru a mikrofonu z obyčejného laptopu, kde generují zvukové vlny v kHz pásmu. Alternativně lze také využít malé antény vysílající signál v GHz pásmu.

‘BAT-SENSE’

Vedle zabezpečení by systém šel využít i pro dozor v pečovatelských domech. Systém založený na echolokaci je podle vědců dostatečně citlivý nejenom na to, aby rozpoznal pád osoby, ale také, že se její hrudník nezdvihá.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze