Jestli to nevíte, tak vyšel nový South Park. Je skvělý, protože je z budoucnosti

Glosa
Jestli to nevíte, tak vyšel nový South Park. Je skvělý, protože je z budoucnosti
Fotografie: Paramount+

Autoři South Parku se rozhodli pro odvážný krok. Namísto malých chlapců sledujeme příběhy hrdinů o 40 let později. Vedle neotřelého pohledu na pandemii a očkování tak dostaneme mimo jiné velice trefnou satiru světa, který na nás čeká v budoucnosti.

Až při sledování speciálu South Park: Post Covid jsem si uvědomil, jak moc mi tento seriál chybí. S menšími pomlkami mě provázel životem už od konce základní školy a stejně jako jeho diváci postupně dospíval. Zatímco na začátku šlo primárně o to, že se v televizi mluvilo sprostě a že „zabili Kennyho“, postupem času se ze South Parku stala brutálně nesmlouvavá společenská satira, která naprosto přesně ukázala na to, co a proč je s námi špatně.

Bohužel to mělo tu nevýhodu, že častá produkce dílů vyžadovala poměrně značnou znalost amerických reálií a afér, které hýbou tamním publikem. Pokud jste zrovna neznali pozadí případu, který se paroduje, pak se South Park změnil jen na dvacet minut vulgárního tlachání o ničem.

South Park: Post Covid

Proto lze jen ocenit, že jeho tvůrci přešli k formátu kratších filmů, které napíší vždy, když budou mít co říct. A probíhající pandemie a boj s ní nabídl materiálů více než dost. A tak vznikla trojice speciálů: „pandemický, vakcinační a postcovidový“. Třetí díl je ze všech suverénně nejlepší. U předchozích dvou můžeme polemizovat, nakolik je vhodné dělat si legraci, zatímco stále umírají lidé, třetí díl se přesouvá 40 let do budoucnosti, kdy je COVID-19 problém pouze v hlavách lidí. A důvod, proč o tom píšeme na fZone je, že kromě samotné nemoci nenechali autoři niť suchou na tom, jaká budoucnost nás čeká.

Podle tvůrců taková, že v hospodě dostanete místo masa hmyz, budou se moci říkat jen neurážlivé vtipy a všudypřítomná elektronika bude ovládat lidi, namísto toho, aby to bylo naopak. K tomu si přičtěte bizarní povolání, systém sociální péče a další trefné detaily – a celá hodina je nacpaná naprosto přesnými, a tím pádem tuze zábavnými hláškami.

A mimochodem... Zabili Kennyho!

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze