Pocit úzkosti z pohledu na strom? Dendrofobie změní lidem pohled na přírodu

Ty nejbizarnější fobie
Pocit úzkosti z pohledu na strom? Dendrofobie změní lidem pohled na přírodu
Fotografie: unsplash.com
  • Fobie může vzniknout z negativních zážitků, ale i z děsivých příhod vyprávěných dětem
  • Lidé se musí vyhýbat všem místům, kde jsou stromy, což nakonec končí uvězněním se doma
  • Léčba probíhá za pomoci terapií a případně i léků

Vítejte u dalšího dílu seriálu, kde si přibližujeme ty nejzvláštnější fobie, které mohou u lidí vzniknout. Dnes se zaměříme na dendrofobii – strachu ze stromů. Jedná se o velmi nepříjemnou fobii, která ovlivňuje člověka každý den, jelikož stromy jsou prakticky všude kolem nás, a to i ve městech. Jak se tedy dá s takovou fobií vyrovnat?

Jak tato fobie vznikne?

Dendrofobie může vzniknout z dalších fobií, jako je nyktofobie (strach ze tmy) či hylofobie (strach z lesů). Často také vzniká z traumatických událostí, které se staly v dětství, ale i v dospělosti. Z pravidla se jedná o negativní zážitek, který daná osoba prodělala, například na ni spadla větev, či byla svědkem nebo účastníkem nehody, kdy na auto spadl strom.

Dendrofobie se může také rozvinout postupně z děsivých příhod, které jsou vykládány dětem. Ty podle medium.com na venek nemusejí dávat strach najevo, ale podvědomí tyto příběhy zpracovává a následně vytváří strach, aby se do takové situace dítě nedostalo. Děti také často získávají fobie od svých rodičů. Tedy pokud se jeden z nich s fobií potýká, dítě často také vykazuje stejné známky fobie.

stromy

Projevy dendrofobie

Lidé trpící touto fobií mají strach ze všech stromů. Zažívají pocity úzkosti, jelikož neví, co se ve stromech skrývá (pavouci, hadi) a nahání jim hrůzu i stíny stromů, šustění listů i kořeny. Podle my.clevelandclinic.org v těchto případech nastupuje u lidí s dendrofobií nevolnost, závratě, bušení srdce, třes, dušnost a pocení.

Spouštěčem může být jakýkoliv strom – nemusí se jednat o stromořadí či les, stačí i jeden strom po cestě a dotyčný má problém pod ním jen projít. Tito lidé se tak začnou vyhýbat parkům, zahradám, lesům, ale mají problém i s řízením aut, kde jsou podél cest stromy. Fobie může narůst do takového extrému, že mohou přestat sledovat filmy, kde se stromy objevují.

Tato fobie je velmi nebezpečná pro psychické zdraví člověka, jelikož stromy jsou prakticky všude a nedá se jim vyhnout. Lidé s dendrofobií se tak začnou uzavírat doma a postupně přeruší veškeré vazby s vnějším světem. To má za následek duševní problémy, ale i další prohloubení fobie. Lidé mohou ztratit práci i veškerý kontakt s lidmi, což postupně vede k depresím.

Jak fobii řešit?

Jestliže fobie ovlivňuje váš každodenní život, je vždy potřeba vyhledat odborníka, který vám pomůže situaci řešit. Nejdříve je potřeba, aby lékař určil správnou diagnózu a následně se zahájí léčba. Nejčastější volbou při fobiích je expoziční terapie, kdy je pacient postupně vystavován situacím, které v něm vyvolávají strach a úzkost. Postupně se tak snaží odbourávat negativní pocity, které v něm fobie vyvolává.

Další vhodnou terapií je kognitivně behaviorální, která napomáhá změnit způsob, jakým se nemocný dívá na stromy. S terapeutem postupně odstraňuje pocity úzkosti a strachu a mění je na neutrální. Pomoci mohou také léky na záchvaty paniky, meditace a jóga.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze