Kolikrát týdně byste měli cvičit, abyste se cítili fit?

Kolikrát týdně byste měli cvičit, abyste se cítili fit?
Fotografie: unsplash.com
  • Ideální je cvičit třikrát až čtyřikrát týdně po dobu 60 až 90 minut
  • Začátečníci by měli zvolit silový trénink pod dohledem trenéra
  • Pro sportovce je velmi důležitý spánek k regeneraci svalů

Aktivní životní styl má velké fyzické a psychické výhody, protože pravidelné cvičení může snížit riziko onemocnění a celkově vede k lepšímu zdravotnímu stavu. Člověk by měl každý den vykonávat nějaký druh fyzické aktivity. Může se jednat o lehkou aktivitu, jako je rychlá chůze, nebo o náročnější druh pohybu, kterým může být běh nebo posilování. Osobní trenér a ředitel KMAK Fitness Kunal Makwana v rozhovoru pro independent.co.uk prozradil, jaké kroky musíte dodržovat, abyste dosáhli svých fitness cílů a zajistili, aby vás cvičení stále bavilo.


Kolik dní v týdnu byste měli cvičit?

Národní zdravotní služba (NHS) doporučuje cvičit každý den. To ale neznamená, že byste každý den měli uběhnout 5 km nebo intenzivně cvičit několik hodin ve fitness centru. „Ideální je cvičit třikrát až čtyřikrát týdně. Pokud můžete cvičení věnovat více času, je to jedině dobře. Myslím si však, že více času není potřeba, protože tělo potřebuje také čas na regeneraci,“ uvedl trenér.

Jak dlouhé by měly být vaše tréninky?

Pokud si myslíte, že čím déle budete cvičit, tím rychleji se dostanete do formy, pak se pletete. Příliš dlouhé cvičení vás může unavit. Únava může vést ke špatné technice cvičení, a to může vést i ke zranění. „Cvičení by nemělo trvat déle než 90 minut. V ideálním případě 60 až 90 minut.“

Jaký druh cvičení by měl zvolit začátečník?

Podle Kunala Makwany je silový trénink skvělý způsob, jak začít se cvičením. Začátečníci by však neměli s cvičením začít sami. Můžete si buď najít skupinové kurzy, kde bude začátečníků víc, nebo můžete chodit cvičit sami s trenérem.

Jak moc je pro sportovce důležitý spánek?

„Spánek tvoří 33 % vašeho života. Proto je naprosto zásadní pro regeneraci po cvičení,“ uvedl Makwana. Narušený spánek může podporovat chuť k jídlu, což bude kazit vaši snahu hubnout.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze