Věnujte sobě ráno 15 minut. Budete mít lepší den

Věnujte sobě ráno 15 minut. Budete mít lepší den
Fotografie: unsplash.com
  • K lepšímu duševnímu zdraví pomůže snížení hladiny kortizolu v těle
  • Zkoušejte nové aktivity, zapisujte si své pocity a poslouchejte své tělo

Jako si každé ráno čistíte zuby, abyste zabránili vytváření zubních kazů, tak byste měli věnovat každé ráno pár minut duševnímu zdraví. Ať už vás trápí konkrétní věci, nebo jen chcete prožít svůj den v lepší pohodě, stačí 15 minut. Podle cnn.com se duševní hygienou rozumí snížení hladiny kortizolu v těle. Několik studií ukázalo, že zvýšená hladina kortizolu může vést k řadě zdravotních problémů. Emoční regulace zlepšuje zdraví i ve vyšším věku. Začít den uvolnění a s čistou myslí znamená, že se celý den ponese ve stejném duchu. Pokud jste už od rána vystresovaní, budete se tak po zbytek dne. Přinášíme vám pár rad, jak můžete začít den lépe.


Vyzkoušejte nové aktivity

Prvním krokem pro zlepšení duševního zdraví je zkoušení různých aktivit. Může to být cokoliv, co dokáže zlepšit vaši náladu. Pro začátek si každý den vyhraďte 15 minut ráno jako čas na soustředění na svůj vlastní vnitřní klid a pohodu. Činnosti, kterými vyplníte tento čas, by vás měly uvolnit. Může to být například poklidné pití kávy nebo místo sledování televize zkuste poslouchání hudby. Ráno neuškodí ani krátká procházka v přírodě nebo protažení celého těla. Důležité je hledat takovou aktivitu, která vám bude vyhovovat. Nevzdávejte to, chvíli potrvá, než pocítíte změnu.

Zapisujte si své pocity

Pořiďte si deník, do kterého si každý den zapište, jaký jste měli den a nejen to. Poté, co vyzkoušíte novou aktivitu, zapište si, jestli se cítíte více uvolnění a zda vám to vydrželo celý den. Pomůže vám to rozpoznat, zda je daná aktivita pro vás vhodná. Psaní deníku vám také pomůže si udržet pozitivní přístup, pokud se výsledky dostavují postupně.

Zaměřte se na to, co potřebujete v různých situacích

Čeká vás náročný den? Máte už za sebou několik schůzek a další vás čekají? Vaše tělo bude unavené a vy jste schopní vypít i pět šálků kávy za den. To samé ale nebudete cítit ve svém volnu, kdy si spíše dopřejete více spánku. A to je přesně to, o čem se zde bavíme. Naslouchejte svému tělu, nejlépe vám řekne, co zrovna potřebujete. A neodpírejte mu to.

Potřebujete více času pro sebe? Dopřejte si ho

Po nějakém čase se už 15 minut ráno nebude zdát jako dlouhá doba. Ve skutečnosti si času můžete dopřát i více. A nejenom ráno, ale i během dne. Podle vašich potřeb. Ty dny, kdy se cítíte opravdu skvěle, by neuškodilo přidat do svého programu fyzickou aktivitu, jako je například chůze, jízda na kole nebo jóga. Před spaním je pak dobré na chvíli vypnout obrazovky a věnovat se třeba čtení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze