Konec sondy Galileo a premiéra prvního dílu Přátelé

Stalo se
Konec sondy Galileo a premiéra prvního dílu Přátelé
Fotografie: NASA
  • V roce 1994 se poprvé na televizních obrazovkách objevil seriál Přátelé
  • Hostovali v něm herci jako Bratt Pitt, Bruce Willis nebo Winona Ryder
  • A v tomto týdnu byla také ukončena mise Galileo, která zkoumala Jupiter i jeho hlavní měsíce

Vítám Vás u dalšího dílu Stalo se, kde si opět připomeneme historické události z tohoto týdne. Tentokrát se zaměříme na sondu Galileo, která studovala Jupiter i jeho měsíce téměř osm let a také si připomeneme kultovní seriál Přátelé, který měl v tomto týdnu v televizi NBC premiéru. A začneme právě u něj. 22. září 1994 mohli diváci amerického televizního kanálu NBC shlédnout jako první premiéru prvního dílu Přátelé.

Nejspíše neznáte nikoho, kdo by neznal šestici kamarádů žijících v New Yorku. V té době téměř neznámí herci se prakticky přes noc stali hvězdami. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry a David Schwimmer se na televizních obrazovkách ukazovali po celých 10 řad. Rachel Green, Monica Geller, Phoebe Buffay, Joe Tribbiani, Ross Geller a Chandler Bing zažívali nejrůznější peripetie jinak obyčejných životů.

Spolutvůrci Přátel David Crane a Marta Kauffman podle mentalfloss.com původně seriál pojmenovali Insomnia Café. Seriál se natáčel před živým publikem a každá epizoda se točila přibližně pět hodin. Jediné, co se před publikem nenatáčelo, byly zlomové okamžiky, které změnily děj. Například když si měl Ross vzít Emily, ale u oltáře řekl Rachelino jméno.

Central Perk

Za dobu vysílání se v seriálu objevila řada filmových hvězd jako jsou Bratt Pitt, Bruce Willis, Sean Penn, Winona Ryder, Susan Sarandon, Alec Baldwin, Ben Stiler, Danny DeVito, George Clooney a další. Poslední díl měl premiéru 6. května 2004 a podle history.com se na závěrečnou epizodu dívalo více jak 50 milionů diváků. Přátelé se pak ještě na chvíli vrátili zavzpomínat na natáčení v roce 2021, kdy si vykládali u fontány, kterou můžete vidět při úvodní znělce v pozadí. Speciál měl premiéru na HBO Max v roce 2021.

A v Americe ještě zůstaneme, ale přemístíme se do NASA. 18. října 1989 byla vypuštěna pomocí raketoplánu Atlantis kosmická loď Galileo, která byla vytvořena, aby studovala Jupiter a všechny jeho hlavní měsíce. Jednalo se o první sondu, která obíhala kolem vnější planety a také jako první a doposud jediná zaznamenala srážku komety s atmosférou planety.

Na misi se podílelo podle NASA více jak 800 lidí a celkové náklady se vyšplhaly na 1,39 miliardy dolarů. K Jupiteru sonda Galileo dorazila 7. prosince 1995 a během celé mise oběhla tuto obří planetu 34krát a uletěla 4,6 miliardy kilometrů. Za dobu ve vesmíru poskytla několik vědeckých objevů, které se dodnes dále zkoumají. Příkladem je toho Jupiterův měsíc Europa, u kterého Galileo jako první detekoval oceán kapalné vody pod jeho povrchem. Odhalil také, že Ganymed je prvním známým měsícem, který má své vlastní magnetické pole.

Sonda plnila své vědecké mise nad očekávání, a proto tým misi třikrát prodloužil. Energie pro další průlety byla dostatečná, jelikož kosmická loď fungovala na radioizotopové termoelektrické generátory s dlouhou životností. Dokázala tak zkoumat vulkanickou činnost na měsíci Io a změřit atmosféru Jupiteru.

Když bylo palivo na kosmické lodi téměř vyčerpáno, tým NASA se rozhodl, že sondu ponoří do atmosféry planety, kde bude zničena. Důvod byl jednoduchý – zničením se zamezilo jakékoliv možné srážce s Europou. Sestup do atmosféry proběhl rychle – Galileo se řítil rychlostí 48,2 km/s a jeho mise byla ukončena 21. září 2003. Jeho objevy měly za následek vyslání dalších sond. NASA vyslala sondu Juno a ESA nedávno vypustila kosmickou loď JUICE.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze