Shození atomové bomby na Nagasaki a narození Alfreda Hitchcocka

Stalo se
Shození atomové bomby na Nagasaki a narození Alfreda Hitchcocka
Fotografie: pixabay.com
  • Japonské město Nagasaki bylo druhé, na které byla svržena atomová bomba
  • Celkově zabila na 70 000 obyvatel a Japonsko následně kapitulovalo
  • V tomto týdnu by také oslavil narozeniny hororový režisér Alfred Hitchcock

Vítejte u dalšího dílu Stalo se, kde si připomínáme události tohoto týdne. Tentokrát se vrátíme do roku 1945, kdy byla shozena atomová bomba na japonské město Nagasaki a v tomto týdne se také narodil Aflred Hitchcock. Nejdříve se tedy vrátíme na konec druhé světové války, kdy se státy předháněli o to, kdo dříve vyrobí atomovou bombu. Amerika se svým projektem Manhattan uspěla a když bylo v Evropě těsně po konci druhé světové války, vypustila na Japonsko dvě atomové bomby.

První atomová bomba byla svržena 6. srpna na Hirošimu, ve kterém v té době žilo asi 350 000 obyvatel. Následky po výbuchu bomby však nedokázaly přimět Japonsko ke kapitulaci, a proto se USA rozhodlo podle history.com vyslat další atomovou bombu, tentokrát na město Nagasaki. K bombardování došlo 9. srpna 1945 v 11:02 místního času. Město bylo vybráno proto, že na počátku 20. století bylo centrem pro stavby lodí.

Atomová bomba dostala přezdívku „Fat Man“ a byla toho rána umístěna na upravený bombandér B-29. Ten ji dopravil nad centrální oblast města a bomba následně vybuchla 500 metrů na zemí. Exploze uvolnila podle britannica.com ekvivalentní sílu 21 000 tun TNT. Bomba byla silnější než ta, která dopadla na Hiršimu, ale díky členitému terénu byla velká část města od nejhoršího účinku výbuchu ochráněna.

Atomová bomba

Následky ovšem byly katastrofální. Přibližně 40 000 obyvatel, což v té době znamenalo 20 % populace města, zemřelo při nebo těsně po výbuchu bomby. Do konce roku pak umírali další lidé na následky ozáření a celkově číslo vyšplhalo na 70 000. Město bylo taktéž značně poškozeno – přibližně 40 % budov bylo vážně poškozeno nebo zcela zničeno.

Generál Leslie R. Groves, který byl zodpovědný za projekt Manhattan, po svržení druhé bomby prohlásil, že další atomovou bombu proti Japonsku použijí 17. nebo 18 srpna. K tomuto kroku již ale nedošlo, jelikož japonský císař Hirohito dal souhlas k bezpodmínečné kapitulaci a tím byla druhá světová válka ukončena. Spojené státy tak slaví 14. srpen jako Den vítězství.

A posuneme se v čase ještě o něco dále a vrátíme se do roku 1899. V tomto roce se 13. srpna narodil známý filmový režisér Alfred Hitchcock. Původem byl Angličan, jež vyrůstal v East Endu v Londýně, tedy v místech, kde kdysi vraždil Jack Rozparovač. K filmu se dostal už v mládí díky kurzům kreslení a designu, kdy začal v roce 1920 pracovat pro filmovou společnost Famous Players-Lasky, kde navrhoval titulní vizitky, které se používaly v němých filmech. Po dvou letech ale společnost svoji pobočku v Anglii zavřela a Hitchcock začal pracovat nejdříve na nezávislých filmech a později jako umělecký ředitel, produkční designér, střihač, asistent režie a nakonec jako spisovatel.

Jeho prvním filmem, který režíroval, byla podle brittanica.com komedie Paní Peabodyová, která ovšem nebyla dokončena kvůli nedostatku financí. První vydaný film tak vyšel až o rok později s názvem Always Tell You Wife, který režíroval společně s tehdejší hvězdou Seymourem Hicksem. V roce 1925 vyšel snímek Zahrada potěšení, kterou již režíroval zcela sám a v roce 1929 přišel s prvním mluvícím snímkem Vydírání. V následujících desetiletí Hitchcock vydal mnoho filmů, na základě kterých se stal celosvětově známým.

Během své kariéry se odstěhoval do USA a podepsal smlouvu s Warner Brothers a následně i s Paramount. Založil i vlastní společnost Transatlantic Picture, která v roce 1948 vydala první barevný film Rope. Nejznámějším se stal díky hororovým filmům Psycho z roku 1960 a Ptáci z roku 1963. Ačkoliv za svá díla Alfréd Hitchcock nezískal nikdy Oscara, v roce 1980 byl podle history.com pasován královnou Alžbětou II. na rytíře a za svou práci obdržel mnoho vyznamenání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze