Kruh se uzavřel. Odpůrci opatření nosí roušky, aby se chránili před očkovanými

Kruh se uzavřel. Odpůrci opatření nosí roušky, aby se chránili před očkovanými
Fotografie: Marek Studzinsky, unsplah.com
  • Podle některých konspiračních teorií začnou vakcinovaní tvořit „jistý protein“
  • Jeho úkolem má být snížení lidské plodnosti
  • Může se šířit i mezi lidmi, a proto je potřeba se před ním chránit

Současná pandemie je mimo jiné specifická tím, že se celá odehrává on-line. Každé nové číslo, objev nebo názor je okamžitě na síti a někdy je složité se orientovat. To společně s přesunem veřejné komunikace do světa sociálních sítí přímo nahrává tomu, aby samotné onemocnění doprovázela vlna nejrůznějších konspiračních teorií, fake news a dalšího podobného zpochybňování stavu věcí. Základní narativ většiny příběhů spočívá v prostém odmítání problémů. Koronavirus podle nich neexistuje nebo jsou jeho následky maximálně zveličené. Veškerá opatření tak postrádají smysl a jsou pouze zástěrkou, která má odvést pozornost od skutečných problémů, případně někomu „nechat vydělat“.

Zcela nepřekvapivě se pozornost konspirátorů přesunula od samotného viru k očkování. Mezi jejich teoriemi najdeme zdánlivě umírněné tvrdící, že velké farmaceutické firmy prodávají neúčinné a potenciálně nebezpečné vakcíny proti neexistující nemoci, až po naprosté šílenosti zahrnující Billa Gatese a jím na dálku řízené nanočipy skrze sítě 5G. Jak si ale povšimli redaktoři vice.com, mezi odpůrci očkování se na sociálních sítích začíná šířit další konspirace, která se jako všechny dobré lži zakládá na pravdě. Konkrétně jde o to, že vakcína přinutí tělo produkovat „jistý protein“. Ten by však neměl sloužit k aktivaci imunitního systému, ale jeho skutečným cílem má být ovlivnění lidské plodnosti. Způsobí zhoršenou kvalitu spermií, problémy s menstruací a potraty. Toto vyprávění zapadá do širšího rámce konspiračních teorií, kdy má být výrazné snížení světové populace cestou k zavedení nového světového řádu (NWO).

Nejpozoruhodnější je ovšem fakt, že součástí této teorie je i možnost, že již očkovaní lidé tento zlovolný protein vylučují do svého okolí a mohou jej přenést na neočkované. Protože při běžném kontaktu nepoznáte, kdo je očkovaný a kdo není, navrhují šiřitelé těchto mýtů jednoduchá opatření – sociální distancování a nošení roušek. Není to dokonalé?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze