Elon Musk doufá, že raketa Starship provede v květnu zkušební let

Elon Musk doufá, že raketa Starship provede v květnu zkušební let
Fotografie: SpaceX
  • Starship čeká na povolení od Federálního úřadu pro letectví, poté může provést zkušební let
  • Pokud raketa dostane povolení, vyletí na oběžnou dráhu a jednou obletí naši planetu

Starship je obrovská raketa společnosti SpaceX, která je plně znovupoužitelná a bude sloužit pro cesty na Měsíc a Mars. Testovací let na oběžnou dráhu by mohl proběhnout už v květnu, vše však záleží na Federálním úřadu pro letectví (FAA), který provádí environmentální přezkoumání. Elon Musk tak doufá, že se vše do května stihne. První zkouška letu měla proběhnout již na konci minulého roku, ale SpaceX neměla od FAA veškerá potřebná povolení.

Celá raketa se skládá ze dvou částí, a to nosné rakety nazvané Super Heavy a kosmické lodi Starship. Celkové náklady na start by měly s touto raketou klesnout pod 2 miliony dolarů (44,7 milionů korun) a nosná raketa má být schopna dopravit na oběžnou dráhu až 100 tun nákladu. Obě části rakety budou poháněny motorem Raptor společnosti SpaceX. 33 motorů bude umístěno v Super Heavy a 6 jich bude ve Starship.

Budeme mít 39 letuschopných motorů postavených do příštího měsíce, pak další měsíc na integraci, takže doufáme, že v květnu bude test orbitálního letu,“ napsal Elon Musk na Twitteru. Podle space.com společnost SpaceX provedla již řadu testů s prototypy Starship, avšak maximálně se třemi motory, které letěly přibližně 10 kilometrů vysoko. Nadcházející zkušební let na oběžnou dráhu tak bude úplně prvním pro nosnou raketu Super Heavy a také prvním startem pro šestimotorový Starship.


Start by měl proběhnout v Texasu z kosmodromu Starbase (dříve Boca Chica). Pokud půjde vše podle plánu, krátce po startu by se měla nosná raketa vrátit zpět na Zem a horní stupeň by měl dosáhnout oběžné dráhy, jednou obletět naši planetu a poté přistát do Tichého oceánu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze