Lékaři vyléčili první ženu na světě z HIV

Lékaři vyléčili první ženu na světě z HIV
Fotografie: Julia Koblitz, unsplash.com
  • Stala se tak třetí osobou na světě, která se z viru vyléčila
  • Lékaři ženu vyléčili díky transplantaci kmenových buněk, při které použili pupečníkovou krev
  • Tento případ je součástí rozsáhlé studie, které se zúčastnilo 25 lidí s HIV

Lékaři v Americe vyléčili první ženu z nákazy virem HIV. Stala se tak třetí osobou na světě, která se z viru vyléčila. Podle reuters.com lékaři ženu vyléčili díky transplantaci kmenových buněk, při které použili pupečníkovou krev. Pacientce středního věku a smíšené rasy byla kromě HIV objevena také leukémie.


Žena podstoupila transplantaci před 14 měsíci. Od té doby se u ní v těle vir, který způsobuje AIDS, neobjevil. Nepotřebuje ani antiretrovirovou terapii, která se k léčbě HIV používá.

Tento případ je součástí rozsáhlé studie, kterou vedou vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles a univerzity Johnse Hopkinse. Jejich cílem je sledovat 25 lidí s HIV po transplantaci kmenových buněk odebraných z pupečníkové krve k léčbě rakoviny a dalších závažných onemocnění. Pacienti nejprve podstoupili chemoterapii, aby byly zničeny rakovinotvorné buňky. Poté lékaři transplantují kmenové buňky jedinců se specifickou genetickou mutací, která způsobuje, že je jedinec imunní vůči HIV.


„Všechny tři případy vyléčení HIV po transplantaci kmenových buněk pomáhají při vymýšlení různých možností transplantace, které by byly klíčové pro vyléčení vážných onemocnění,“ uvedla profesorka Sharon Lewin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze