Let Starlineru s posádkou byl odložen na příští rok

Let Starlineru s posádkou byl odložen na příští rok
Fotografie: Boeing
  • Testovací let s posádkou neproběhne dříve jak příští rok v dubnu
  • Boeing musí odstranit problémy, které by mohly ohrozit posádku
  • První let absolvují dva astronauti NASA, kteří kosmickou loď otestují

Kapsle Starliner od Boeingu měla vynést na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) posádku již letos v červenci. Kvůli potřebným opravám se však odlet posunul na neurčito a nyní NASA uvedla, že odlet nebude dříve, jak příští rok v dubnu. NASA si společnost Boeing vybrala podle space.com již v roce 2014, aby zajišťovala lety astronautů k ISS stejně, jako to dělá aktuálně SpaceX. Starliner ale zatím odstartoval k vesmírné stanici jen dvakrát, a to bez posádky.

První zkušební let s posádkou ponese název NASA Boeing Crew Flight Test (CFT). Dva astronauti – Butch Wilmor a Suni Williams budou mít za úkol otestovat veškeré přístroje a schopnosti kosmické lodi. Start proběhne z Cape Canaveral na Floridě na raketě Atlas V a astronauti by měli strávit na vesmírné stanici přibližně osm dní a následně přistát s pomocí padáku a airbagu v poušti.

Starliner provází zpoždění po celou dobu. Při první misi, která proběhla v prosinci 2019, kosmická loď ani nedosáhla oběžné dráhy a další pokus byl proveden až minulý rok v květnu. Při tomto letu nastaly také komplikace, ale kapsle se úspěšně připojila k ISS a následně i dorazila zpět na Zemi. Do letu s posádkou je ale potřeba vyřešit několik potíží, zejména pak ochranné pásky na kabelech, jelikož se zjistilo, že jsou hořlavé a také příslušenství na lankách držící padáky, které mají nižší limit zatížení.


Jakmile bude proveden testovací let s posádkou, bude moci dojít k certifikaci kosmické lodi a Boeing se tak bude při letech na ISS střídat se SpaceX. Podle popisu Boeingu pojme kapsle až sedmičlennou posádku, přičemž na vesmírnou stanici se počítá se čtyřmi astronauty, kteří zároveň povezou vybavení a experimenty.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze