Starliner k ISS v červenci neodletí. Má problémy s padáky i kabeláží

Starliner k ISS v červenci neodletí. Má problémy s padáky i kabeláží
Fotografie: NASA
  • Let byl naplánován s dvoučlennou posádkou
  • Při posledních kontrolách byly zjištěny problémy, které znemožňují bezpečný let
  • Start je odložen na neurčito, než se všechny potíže odstraní

Ještě nedávno NASA s Boeingem plánovala, že první testovací let s posádkou v kapsli Starliner proběhne na konci července, jakmile budou dokončeny veškeré potřebné certifikace. Nyní je ale vše jinak a NASA uvedla, že se let odkládá na neurčito, jelikož problémy, které se na kosmické lodi vyskytly, znemožňují aktuálně start.

Problémy byly objeveny minulý týden během hloubkových kontrol. Na tiskové konferenci tak manažeři uvedli, že červencový start se odkládá, aby byl dostatek času na řešení jednotlivých problémů. Nové datum nebylo stanoveno, je tak pravděpodobné, že letos ani start neproběhne. Letu brání dva hlavní problémy – příslušenství na lankách, které drží hlavní padáky Starlineru, má nižší limit zatížení, než se čekalo, a ochranné pásky pokrývající kabely po celé kapsli jsou hořlavé.

Potíže už od začátku testování

Starliner provázejí samá zpoždění a problémy. V roce 2019 při testovacím letu bez posádky se kapsli nepodařilo dosáhnout ani oběžné dráhy a podle space.com NASA po vyšetřování příčiny uložila Boeingu provést na 80 různých opatření. Následně se musel testovací let bez posádky opakovat, a to v roce 2022. I když se po dobu letu vyskytlo několik problémů, byl považován za úspěšný, jelikož kapsle se dokázala připojit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a poté dorazit zpět na Zem.


Tento let bude posledním, před zahájením kapsle do plného provozu, kdy se bude společně se SpaceX střídat ve vypouštění astronautů na ISS. Vesmírná loď odstartuje na raketě United Launch Alliance Atlas V z vesmírného střediska na Floridě a uvnitř bude dvoučlenná posádka složená z Butche Wilmora a Suni Williams. Celý test by měl trvat přibližně osm dní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze