Čtvrtý testovací let Starship proběhne podle Muska do pěti týdnů

Čtvrtý testovací let Starship proběhne podle Muska do pěti týdnů
Fotografie: SpaceX
  • Na obou částech rakety byly provedeny zážehy motorů
  • Starship nemůže vzlétnout do doby, než dostane povolení od FAA
  • Při posledním zkušebním letu došlo ke zničení obou částí rakety

Starship naposledy letěla 14. března a téměř se jí už podařilo dokončit testovací let. Jelikož ale došlo opět ke zničení nosné rakety i horního stupně, celý let prošetřuje Federální úřad pro letectví (FAA), který až po ukončení vyšetřování může udělit další povolení pro start. SpaceX ale mezitím již testuje další prototyp na kosmodromu Starbase v Texasu. Podle space.com již byly provedeny testovací zážehy motorů u obou částí raket a následovat tedy bude již jen naskládání na sebe.

Elon Musk na dotaz ohledně čtvrtého testovacího letu, odpověděl u svého příspěvku na sociální síti X, že pravděpodobně proběhne za 3 až 5 týdnů. Těžko říci, zda je tento odhad reálný, jelikož raketa je prakticky nachystaná ke startu, ale není ukončeno vyšetřování a tím nemůže být ani uděleno povolení ke startu. Naposledy ale SpaceX dokázal vše ke startu nachystat pouhých několik hodin po udělení licence. Pravděpodobně bude i tentokrát postupovat stejně.

Starship od svého prvního zkušebního letu prošla několika vylepšeními, které dopomohly k tomu, aby jednoho dne mohla úspěšně létat na Měsíc i Mars s astronauty. Raketa měří na výšku celkově 121 metrů a v průměru má 9 metrů. Kosmická loď dokáže pojmout až 150 metrických tun užitečného zatížení a je plně znovupoužitelná. Starship je tak doposud největší a nejsilnější raketou, která byla kdy lidmi vytvořena.


Při posledním testovacím startu probíhal let doposud nejlépe. Nosné raketě Super Heavy fungovalo po celou dobu všech 33 motorů Raptor a i oddělení horního stupně Starship proběhlo bez potíží. Problém nastal u nosné rakety při návratu zpět, kdy se jí nepodařilo dopadnout do oceánu a následně byl zničen i horní stupeň rakety, který nezvládl průlet atmosférou. Oproti předchozímu pokusu to byl ale obrovský skok vpřed, a tak se očekává, že čtvrtý let již bude úspěšný.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze