Lidská paměť není spolehlivá v krátkodobém čase

Lidská paměť není spolehlivá v krátkodobém čase
Fotografie: unsplash.com
  • Lidé si mohou špatně pamatovat události i jen několik sekund poté, co se staly
  • Dokáží také přetvářet nové vzpomínky tak, aby odpovídaly jejich očekávání

Nová studie ukázala, že si lidé mohou špatně pamatovat události i jen několik sekund poté, co se staly, a přetvářet své nové vzpomínky tak, aby odpovídaly jejich očekávání. Tato studie více objasňuje, jaké mohou být iluze v krátkodobé paměti.

Předchozí studie ukázaly, že očekávání ovlivňují, jak lidé vnímají své okolí, což může vést ke vzniku iluzí. Nový výzkum prokázal, že dlouhodobé vzpomínky jsou někdy utvářeny tak, aby odpovídaly očekávání lidí. To ale může někdy generovat falešné vzpomínky. Vědci předpokládají, že krátkodobé vzpomínky vytvořené na základě vjemů před jednou nebo dvěma sekundami přesně vykreslují okolí. V nové studii publikované PLOS vědci ale uvádějí, že očekávání lidí ovlivňuje i krátkodobou paměť.


Výzkum odhalil, že lidé mohou během krátkého času, zhruba jedné až dvou vteřin, přejít od spolehlivého popisu skutečnosti k nesprávnému a sebevědomému hlášení toho, co očekávali, že se stane. Dokonce ani v tak krátkém časovém měřítku nemusí být lidská paměť zcela spolehlivá. Když mají lidé silná očekávání ohledně toho, jaký by měl svět být, mohou se vzpomínky začít vytrácet i během několika sekund a neúplné informace vyplní očekávání.

Během studie vědci provedli čtyři experimenty, aby toto zjištění otestovali. V prvním experimentu byli účastníci testováni kvůli zrakové paměti. Vědci lidem ukázali kruh šesti až osmi písmen, ve kterém byly jeden nebo dva znaky reverzní. Poté se museli pro rozptýlení podívat na druhý kruh, který ale měli ve výsledku ignorovat. Následně museli ze seznamu možností vybrat cílový tvar, který se nacházel na určitém místě v prvním kruhu, a ohodnotit, jak moc si jsou touto volbou jisti.

Výzkumníci zjistili, že účastníci s vysokou jistotou viděli místo zrcadlového opaku skutečnou podobu písmene. Podle nich tuto chybu způsobila předchozí znalost abecedy, která formovala jejich očekávání. „Výsledky ukazují, že tyto paměťové iluze jsou důsledkem znalosti světa, nikoli vizuální podobnosti,“ uvedli vědci pro independent.co.uk.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze