Budíte se unavení i přes kvalitní spánkovou hygienu?

Budíte se unavení i přes kvalitní spánkovou hygienu?
Fotografie: unsplash.com
  • Pokud se po probuzení cítíte unavení, může vás trápit spánková setrvačnost
  • Nedostatek energie přes den může způsobit sedavý způsob života, deprese nebo spánkové poruchy

Téměř každou noc spíte 7 až 8 hodin, ale ráno nebo dokonce většinu se stejně cítíte neodpočatí? Jak je možné, že i když máte správný spánkový režim, tak se přitom cítíte špatně? Podle studie z roku 2015 je tento rozpor často způsoben zvýšeným stavem spánkové setrvačnosti, což je cirkadiánní proces, který reguluje paměť, náladu, reakční dobu a bdělost po probuzení. Spánková setrvačnost nastává krátce po probuzení z hlubšího spánku. Lidé se během této doby mohou cítit ospalí a zmatení. Spánková setrvačnost obvykle odezní po 15 až 60 minutách, ale může trvat i několik hodin.

Spánková setrvačnost narušuje složitější kognitivní funkce, jako je rozhodování, kreativita a dodržování pravidel. Čím více je člověk unavený, tím více se tento stav zhoršuje. A i když vaše práce nespočívá v zachraňování životů nebo řízení kamionu, může mít několik hodin trvající spánková setrvačnost vliv na kvalitu vašeho života.

Únava

„Existuje mnoho stavů, které způsobují únavu, ale nemusí nutně znamenat, že jsou lidé připraveni jít spát. Pokud pociťujete neustálou únavu bez konkrétního důvodu, raději navštivte vašeho lékaře,“ řekla profesorka Jennifer Martinová pro cnn.com. Únava může naznačovat různé zdravotní problémy. Navíc se doporučuje spát 7 až 9 hodin denně. Pokud spíte pouze 7 hodin denně, zkuste si na spánek udělat více času.

Sedavý způsob života

Pokud máte sedavý způsob života, vaše tělo si může zvyknout na nízký výdej energie, takže se můžete cítit unavenější, než byste měli, když děláte základní každodenní činnosti. Světová zdravotnická organizace doporučila dospělým osobám alespoň 150 minut (2,5 hodiny) středně intenzivní až intenzivní fyzické aktivity týdně, zatímco těhotné osoby by měly týdně provádět alespoň 150 minut mírného aerobního a posilovacího cvičení.

Úzkost a deprese

Úzkost nebo deprese mohou brát hodně energie. Tyto stavy mohou také negativně ovlivnit dobu potřebnou k usínání a také to, zda se během noci budíte. Někdy mohou mít léky používané k léčbě deprese nebo úzkosti vedlejší účinky, jako je nespavost nebo narušení hlubších fází spánku.

Poruchy spánku

Výrazně zhoršit kvalitu spánku mohou nejrůznější spánkové poruchy. K nejznámějším patří spánková apnoe. Lidé s touto poruchou se mohou za noc probudit i více jak stokrát. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí patří mezi další poruchy spánku, které mohou ovlivnit denní hladinu energie, narkolepsie a syndrom neklidných nohou.

Pokud se budíte unavení nebo pokud nemáte po celý den dostatek energie, zamyslete se nad těmito možnostmi, zda některá z nich netrápí právě vás.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze