Marvel Cinematic Universe – druhá fáze

To nejlepší z Disney+
Marvel Cinematic Universe – druhá fáze
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Dnes se podíváme, jaké snímky nabízí druhá fáze Marvel Cinematic Universe
  • V druhé fázi se mezi superhrdiny přidali Strážci Galaxie
Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.

Marvel Studio se rozhodlo rozdělovat svoje filmy do jednotlivých fází. Disney+ je má v nabídce všechny. Příští měsíc uvede v kinech první snímek, který bude patřit do fáze páté. Proto jsme se rozhodli, že je správný čas podívat se na ty předchozí a vybrat z nich to nejlepší. Dnes se podíváme na to nejlepší z druhé fáze.

Iron Man 3 (Iron Man Three)

Pokračování akčního sci-fi, které natočil režisér Shane Black na motivy komiksů o Iron Manovi. Společně s Drew Pearcem se podílel také na psaní scénáře. V hlavní roli se představil Robert Downey Jr. V dalších rolích můžeme vidět Gwyneth Paltrow, Dona Cheadlea, Bena Kingsleyho, Paula Bettanyho, Rebeccu Hall, Guye Pearce a Jamese Badge Dalea. Jedná se o sedmý celovečerní snímek z filmové série Marvel Cinematic Universe. Iron Man 3 byl nominován na Oscara v kategoriíi Nejlepší vizuální efekty. Získal také kladné hodnocení od diváků i kritiků. V Česku přišel do kin 2. května 2013.

Začátek snímku nás zavede do minulosti, kdy Tony Stark na silvestrovské party v roce 1999 potká vědkyni Mayu Hansenovou, vynálezkyni Extremis (experimentální regenerativní léčby), která dokáže uzdravit každého se smrtelnými zraněními. Ten večer se seznámí i s Aldrichem Killianem, který chce oba pozvat do institutu Advanced Idea Mechanics, ale Tony odmítne. Poté se celý děj přesune do současnosti půl roku po událostech z filmu Avengers. Tony trpí nespavostí a úzkostmi kvůli mimozemské invazi. Místo odpočinku vyvíjí další a další obleky. Jeho neklid podpoří útoky teroristické organizace, která stála za jeho únosem. Organizace Deset prstenů v čele s Mandarinem napadne Tonyho dům. Naštěstí se mu povede jeho i Pepper zachránit. Ve svém obleku se mu podaří nepozorovaně zmizet a doletí až do Tennessee. Cíl zvolil J.A.R.V.I.S., umělá inteligence a Tonyho pomocník, na základě výsledků vyšetřování Mandarinových útoků.

Nový oblek Iron Mana už ale nemá dostatek energie, aby mohl doletět zpět domů. Mezitím Pepper a ostatní nenajdou Tonyho v troskách domu, a tak žijí v domnění, že se zřítil ze skály a umřel. V Tennessee se Tony spřátelí s malým klukem Harleym. Od něho se dozví o zvláštní události, která se v malém městečku stala. Zjistí, že i tyto události jsou spojené s Mandarinem. Kdo je ale vlastně opravdový Mandarin?

Zajímavosti

  • Robert Downey Jr. ve filmu jezdí Audi R8 e-tron. Těchto aut bylo vyrobeno pouze 10 kusů a nejsou na prodej.
  • Sídlo Tonyho Starka jsou pouhé kulisy.
  • Natáčení muselo být pozastaveno, když si Robert Downey Jr. poranil u jedné z kaskadérských scén kotník.

Iron Man je moje nejoblíbenější postava z Marvel Cinematic Universe a z velké části za to může právě Robert Downey Jr., který jako by se narodil pro postavu Tonyho Starka. Herecké obsazení je vybrané skvěle. Děj se po celou dobu drží ve svižném tempu a udrží vaši pozornost po celou dobu sledování.

Strážci Galaxie (Guardians of the Galaxy)

Akční sci-fi film, který natočil režisér James Gunn podle stejnojmenných komiksů z Marvel Comics. Jedná se o desátý celovečerní snímek Marvel Cinematic Universe. V hlavních rolích se představili Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel a Bradley Cooper. Snímek byl nominován na Oscara v kategoriích Nejlepší vizuální efekty a Nejlepší masky. Strážci Galaxie získali kladné hodnocení od kritiků a velmi kladné hodnocení od diváků. Premiéra proběhla 31. července 2014.

V roce 1988 zemře matka malého Petera Quilla. Je z toho zdrcený, ale než se stihne vzpamatovat, tak ho ze Země odnesou Plenitelé (vesmírní piráti), které vede Yondu Udonta. O 26 let později, v současnosti, přistane Peter, který si začne říkat Star-Lord, na planetě Morag, kde ukradne Orb. Není ale jediný, který chce Orb získat. Peter s Orbem odcestuje na planetu Xandar, kde se Orb pokusí prodat. Narazí na Gamoru, dceru Thanose, která byla vyslaná Ronanem, aby Orb získala. Gamora ho přepadne a snaží se Orb ukrást. Do této neshody se připlete dvojice lovců odměn. Geneticky a kyberneticky vylepšený mýval Rocket a stromu podobný humanoid Groot. Jejich potyčku zastaví jednotky Novy, které je všechny zadrží a uvězní.

Ve vězení narazí na Draxe, který se pokusí zabít Gamoru. Chce se tak pomstít Ronanovi, jenž zabil jeho rodinu. Gamora se mu však snaží vysvětlit, že Ronana zradila. Orb mu dát nechce, protože ho chce využít pouze k tomu, aby mohl zničit planety. Na Orb mají kupce, takže se snaží z vězení uprchnout. To se jim podaří, ale na všechny je vypsaná odměna za dopadení. Rozhodnou se spolupracovat, a tak se v Peterově lodi vydají za kupcem na planetu Kdovíkde. Při prodeji dojde k nehodě, mezitím Drax pošle zprávu Ronanovi, že je na Kdovíkde. Než stihnou odletět, dorazí Ronan i se svojí armádou a začíná boj. A nejen ten.

Zajímavosti

  • O roli Draxe se ucházel i Chadwick Boseman, který později získal roli Black Panthera.
  • Chris Pratt, který hraje Petera Quilla, si přečetl scénář až po podepsání smlouvy a byl nadšený.
  • Vin Diesel, který daboval Groota, namluvil svoji repliku (I am Groot) více než tisíckrát.

Nejlepší komedie od Marvelu. Tento snímek si může pustit úplně každý. I člověk, který nemá tušení, že Strážci Galaxie patří mezi důležité snímky, aby byla pochopena celá myšlenka filmů Marvel Cinematic Universe. Pokud se chcete zasmát, mohu Strážce Galaxie jen doporučit.

Avengers: Age of Ultron

Akční sci-fi snímek natočil a napsal podle komiksů Marvel Comics Joss Whedon. Jedná se o 11. celovečerní snímek Marvel Cinematic Universe. Ve své době se stal pátým nejvýdělečnějším filmem všech dob a celkově druhou nejvýdělečnější filmovou adaptací komiksu. V hlavních rolích se opět představili Chris Evans, Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Samuel L. Jackson a Cobie Smulders. Snímek získal převážně pozitivní hodnocení od kritiků i diváků. V Česku byl uveden do kin 30. dubna 2015.

Ve východoevropské zemi Sokovii zaútočí tým Avengers na pevnost organizace Hydra. V ní baron Wolfgang von Strucker provádí pomocí žezla, které dříve používal Loki, experimenty na lidech. Avengers zde narazí i na dva vylepšené lidi (dvojčata – Wandu Maximovovou a Pietra Maximovova). Pietro se umí nadlidsky rychle pohybovat a Wanda má telepatické a telekinetické schopnosti. Po boji tým zadrží Struckera a získá žezlo. Po návratu na základnu se Tony Stark a Bruce Banner pustí do zkoumání žezla a zjistí, že v kameni na žezle se skrývá umělá inteligence. Tony ji chce využít k dokončení projektu Ultron, který by mohl zajistit bezpečnost celé planety.

Nikomu o jejich plánu neřeknou a pustí se do práce na vytvoření Ultrona. Jeden z pokusů o integraci Ultrona dopadne úspěšně. Během stahování informací z internetu si udělá svůj obrázek na lidi a jediným řešením, jak zachránit Zemi, je podle něj lidstvo vyhladit. Jako první se dostane do kontaktu s Tonyho umělou inteligencí J.A.R.V.I.S.em a zlikviduje ho. Poté zaútočí na Avengers. Následně se vydá do Sokovie, kde zabije Struckera a dvojčata Wanda Maximovová a Pietr Maximovov se přidají na jeho stranu. Začíná boj mezi Avengers a Ultronem, který skončí vítězstvím Ultrona. Avengers se stáhnou, protože jsou zmatení a mají spory i mezi sebou. V tu chvíli se objeví Nick Fury, který se snaží celý tým povzbudit a připravit plán na boj s Ultronem. Tony potají nahraje to, co z J.A.R.V.I.S.e zbylo do těla, což opět vyvolá mezi členy Avengers konflikt. Nový člen Avengers se jmenuje Vision a společně s ostatními půjde do boje proti Ultronovi.

Zajímavosti

  • Ultrona namluvil James Spader. I když se to možná může zdát, tak tvůrci na jeho hlas nepoužili žádné digitální úpravy.
  • Scarlett Johansson během natáčení otěhotněla. Tvůrci se rozhodli ji v některých scénách vyměnit za dablérky, aby nebylo její těhotenské břicho ve filmu poznat.
  • Na malý okamžik se měl ve filmu objevit i Loki (Tom Hiddleston), ale tvůrci scénu nakonec vystřihli.

Podle mého názoru je tento díl Avengers tím nejlepším. Člověk ani na vteřinu neodtrhne oči od obrazovky. Ve filmu se stále něco děje. Tvůrci nešetřili originálními efekty a herci zase skvělými hláškami.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze