Měsíc, Slunce, Mars, Země – přijďte se do Brna projít mezi 10metrovými modely

3
Měsíc, Slunce, Mars, Země – přijďte se do Brna projít mezi 10metrovými modely
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Hvězdárna a planetárium Brno vystavuje modely až do 11. srpna
  • Modely byly pojmenovány Lunalón, Terralóna, Marsmeloun, Heliosféra
  • Kromě toho můžete večer zajít zdarma na film s hvězdnou tématikou

Hvězdárna a planetárium Brno od dnešního dne do 11. srpna opět poskytne všem návštěvníkům možnost podívat se na obří modely těles ze Sluneční soustavy. Každý den, pokud počasí dovolí, od 14:00 až do 23:30 se můžete procházet mezi 10metrovým Lunalónem, Terralónou, Marsmelounem a Heliosférou. Tak byly jednotlivé modely pojmenovány.

Lunalón je model Měsíce, který má ve skutečnosti průměr 3 475 km. Model byl poskládám z několika milionů snímků, které vytvořila sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) od NASA. Sonda mapuje Měsíc již od roku 2009 ve velmi podrobném rozlišení, model je tak vytvořen do nejmenších detailů. Měsíc je 347 500krát větší než model Lunalón a pokud byste jej chtěli vidět stejně velký jako ten opravdový na obloze, museli byste se od něj vzdálit více jak na kilometr.

Terralóna představuje Zemi, která má skutečný průměr 13 tisíc kilometrů. V měřítku modelu by měl Mount Everest pouhých 7 milimetrů, Mezinárodní vesmírná stanice by se nacházela jen 30 centimetrů nad Zemí a Měsíc by měl průměr necelé 4 metry a obíhal by Zemi ve vzdálenosti asi tři sta metrů daleko. Model je navíc natočený tak, aby byla lépe vidět ze země Evropa.

model Země

Marsmeloun je model planety Mars. Mars je asi o polovinu menší než Země a v průměru má 6 772 km, je tedy 677 200krát větší než vystavený model. Nejvyšší sopka Marsu Olympus Mons měřící 21 kilometrů by na modelu měla pouhé tři centimetry. Phobos, jeden z jeho měsíců, by měl asi 3,5 centimetru a obíhal by planetu ve vzdálenosti devíti metrů. Záběry pro model Marsmelounu byly použity z Vikingu 1, 2 a MRO.

model Marsu

Poslední modul Heliosféra představuje Slunce. Tento model byl vystaven poměrně nedávno, ale samostatně. Model byl složen z 85 tisíc snímků a pokud by bylo Slunce velké jako tento model, Země by měřila pouhých 9,2 cm. Všechny modely si můžete prohlédnout zdarma na Kraví hoře v Brně. A pokud máte rádi filmy s vesmírnou tématikou, Hvězdárna a planetárium Brno nabízí každý den až do 12. srpna vždy od 21:00 letní kino. A peníze si můžete schovat na občerstvení, promítání je zdarma.

model Slunce
Diskuze ke článku
HANA PLACHETSKÁ
HANA PLACHETSKÁ
Dostupná půjčka pro každého!
Poskytujeme půjčku mezi jednotlivci a společnostmi, nabízím své služby všem lidem s integritou a schopným plnit své závazky. Náš úvěrový kapitál začíná v rozmezí od 35 000 KČ do 45 000 000 KČ Specializujeme se na následující oblasti:
Osobní půjčku, Konsolidační půjčku, Komerční půjčku, Studentský půjčku, Automobilový půjčku, Hypoteční půjčku, půjčku na nemovitosti, Různé / Ostatní.
Neváhejte mě kontaktovat pro více informací.
Kontakt: plachetskahana@seznam.cz
Marcela KREJSOVÁ
Marcela KREJSOVÁ
Řešíme vaše náhlé finanční problémy.

Soukromá půjčka od 200 000 Kč do 25 000 000 Kč.
Půjčky pro zaměstnance, maminky na MD, důchodce a OSVČ.
Stačí pravidelný měsíční příjem. Možnost připojištění.
Možnost registrace přes zprávy WhatsApp na +420608987486.
Jednoduše a do 24 hodin! Email: marcela.krejsova01@gmail.com.
Marcela KREJSOVÁ
Marcela KREJSOVÁ
Okamžitá půjčka: WhatsApp: +420608987486.

Využijte půjčku až 20 000 000 Kč s dobou splácení 2 až 30 let. Úroková sazba je 3%. účel půjčky musí být jasný a přesný.
Pro více informací nás prosím kontaktujte na naší emailové adrese.
E-mail: marcela.krejsova01@gmail.com nebo WhatsApp: +420608987486.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze