Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo používání léku proti COVID-19

Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo používání léku proti COVID-19
Fotografie: unsplash.com
  • Lék je určen těm, kteří mají lehký průběh nemoci a nevyžadují hospitalizaci
  • Rozhodnutí ministerstva zahrnuje kritéria, která rozhodují, pro koho je lék určený

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo rozhodnutí o dočasném povolení používání léku proti COVID-19 s názvem BAMLANIVIMAB od firmy Eli Lilly. Lék je určen pacientům starších dvanácti let, průběh jejich nemoci je lehký a nevyžadují hospitalizaci. Podání léku by mělo být nejpozději tři dny od pozitivního výsledku testu a příznaky by pacient neměl mít déle než sedm dní.


Lék bude podán pacientům, kterým hrozí rychlé zhoršení zdravotního stavu. Podle rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví to mohou být lidé po transplantaci orgánů nebo kostní dřeně, pacienti s onkologickým nebo hemato-onkologickým onemocněním, s chronickou obstrukční nemocí nebo lidé na dialýze kvůli omezené funkci ledvin. Dále by mohl být podán lidem s BMI vyšším než 40, které už je považováno za morbidní obezitu.

Léčivý přípravek BAMLANIVIMAB bude možné podat pacientovi jen na základě vyplněné elektronické žádanky v Informačním systému infekčních nemocí (ISIN).

Diskuze ke článku
Tomáš Nikodým
Tomáš Nikodým
Naposledy upraveno: 13. 2. 2021 12:13
Setkal jsem se s průběhem reakce našeho zdravotnictví na podezření z nákazy pacienta (s onkologickým onemocněním) koronavirem.
Zavoláte praktickému lékaři (v odpoledních hodinách, kdy byly první příznaky) Ten objedná test. Na testovací místo se nedovoláte buď vůbec, nebo se to podaří po několika pokusech druhý den. Tam se dovíte, že se musíte přihlásit elektronickou cestou, což bez ochotné pomoci sestřiček na příjmu je prakticky nemožné. Sláva! Na čtvrtý pokus po dalších hovorech a podrobném navedení na objednávku se povedlo. Objednáno bylo na následující den. Vyjedete na testovací místo - raději o půl hodiny dříve - štěstí bylo, že mi poradil řidič sanitky. Poté se dostanete na odběrové místo. Je nutné v tomto případě pochválit ochotný personál - chudáky sestřičky, které, i když obaleny v chranném oděvu, tak velice lidsky odeberou vzorek. Dokonce vám dají na výběr: výtěr přes nos, nebo odběr slin. Tím je procedura relativně u konce. Musíte ale čekat až dva dny, než pošle laboratoř SMSkou výsledek. Za dobu od prvních příznaků se může stát, že se v lepším případě zdravotní stav zlepší, a v opačném případě můžete jen věřit, že nebudete potřebovat volat pohotovost. Takže začátek nákazy, kdy by se mělo co nejvíc něco řešit, je o třech či čtyřech dnech. Další možnosti jsou jen čekat...
Lék oficiálně není a při naší byrokracii tak brzy ani nebude dostupný, očkování jako prevence už ani náhodou. Takže bych to hodnotil jako takovou něžnou genocidu.
Tady je to o tom, že lék musí být POLITICKY spolehlivý, tedy západní provenience a TESTOVANÝ, což je v E.U. nekonečný příběh (pokud nejste papaláš, to lze použít nouzově i nedotestovaný lék). Přiklad Johnson v Británii, mimo evropu Trump v USA - léčba Remdesivirem a rychlostí blesku. Ale každy nemůže být jako Johnson aTrump...
Západ nám v tomto "podává pomocnou ruku" již od začátku epidemie - poprvé když si Němci stáhli roušky určené pro ČR před rokem, a dál testování, krácení a zdlouhavé dodávky vakcíny. A jelikož máme svázány ruce debilními předpisy E.U., tak něžná genocida může pokračovat, k čemuž určitě úspěšně dopomůže rohodnutí o zrušení nouzového stavu u nás v době, kdy se ve světě přitvrzuje...
Je zajímavá, že Orbán v Maďarsku situaci vyřešil schválením očkovací látky místními úřady a nečekal na E.U. U nás to ale nejde, my musíme být evropštější než unie.
A to je asi tak vše.
Přeji všem pěkný den a přežití ve zdraví

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze