Mise IXPE od NASA zahájila první zkoumání ve vesmíru

Mise IXPE od NASA zahájila první zkoumání ve vesmíru
Fotografie: NASA
  • IXPE byl vypuštěn na oběžnou dráhu již 9. prosince minulého roku
  • Doposud se na observatoři nastavovaly dalekohledy a rentgenové záření
  • Nyní bude IXPE po dobu tří týdnů pozorovat supernovu

Mise Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) začala už 9. prosince minulého roku, kdy observatoř vynesla do vesmíru raketa Falcon 9 od SpaceX. Po více jak měsíci stráveném ve vesmíru se může přístroj soustředit na vědecké bádání. Doposud se na observatoři nastavovaly dalekohledy a docházelo k zaostření rentgenového záření. Tým IXPE pro kalibraci rentgenového záření použil dva jasně viditelné cíle. Jedním byl 1ES 1959+650. Jedná se o jádro galaxie, kterou pohání černá díra. Druhým cílem byl SMC X-1, rotující mrtvá hvězda. Oba cíle jsou dostatečně zřetelné, vědcům tak usnadnily vidět, kam rentgenové paprsky dopadají.


Jak uvedla NASA, 11. ledna začala IXPE pozorovat svůj první cíl, kterým je Cassiopeia A neboli Cas A. Jedná se o pozůstatky hvězdy, která se v naší galaxii před 350 lety jako supernova rozpadla. Supernovy obsahují magnetickou energii a urychlují částice téměř na rychlost světla. To z nich dělá „laboratoř“ pro výzkum fyziky ve vesmíru. IXPE tak poskytne podrobnosti o struktuře magnetického pole Cas A. Pozorování se plánuje po dobu tří týdnů.

IXPE přenáší data několikrát denně na pozemní stanici v Keni, provozovanou Italskou kosmickou agenturou. Z této stanice se poté dostávají dále k vědcům z NASA. IXPE představuje spolupráci NASA s Italskou vesmírnou agenturou a dalšími vědeckými spolupracovníky celkově z 12 zemí. „Začátek vědeckých pozorování IXPE znamená novou kapitolu rentgenové astronomie,“ řekl Martin Weisskopf, hlavní ředitel mise v Marshall Space Flight Center NASA v Alabamě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze