Rusko-evropská mise na Mars bude nejspíše odložena z důvodu ruské invaze na Ukrajinu

Rusko-evropská mise na Mars bude nejspíše odložena z důvodu ruské invaze na Ukrajinu
Fotografie: NASA/JPL
  • ESA a Roskosmos spolupracují na misi ExoMars, jejímž cílem je vypustit rover na povrch Marsu
  • Start, který byl plánovaný na léto, bude nejspíše odložen kvůli sankcím uvaleným na Rusko

Mise známá jako ExoMars bude pravděpodobně odložena s ohledem na uvalení sankcí proti Rusku. Mise zahrnuje vyslání několika robotických kosmických lodí na Mars, včetně vypuštění robotického roveru k průzkumu povrchu Marsu. Evropská kosmická agentura (ESA) a ruská vesmírná agentura Roskosmos na programu společně pracovaly posledních 10 let. První fáze mise byla zahájena již v roce 2016, kdy byla vyslána na oběžnou dráhu Marsu kosmická loď, která doposud obíhá kolem Marsu, avšak testovací lander kvůli potížím se softwarem havaroval.

Dle The Verge bylo vypuštění marťanského roveru plánováno na letošní léto. „Pokud jde o pokračování programu ExoMars, sankce a širší kontext činí start v roce 2022 velmi nepravděpodobným. Generální ředitel ESA zanalyzuje všechny možnosti a připraví formální rozhodnutí o dalším postupu členských států ESA,“ uvedla ESA.

Rover Rosalind Franklin byl postaven a testován ESA. Byl navržen pro vrtání na povrchu Marsu a hledání případného života. Rusko poskytuje přistávací modul Kazachok, který dostane rover na povrch. Mise má poté odstartovat na ruské raketě Proton. USA a Evropská unie oznámily nové sankce a ESA uvedla, že je bude dodržovat. „Plně zavádíme sankce uvalené na Rusko našimi členskými státy,“ napsala ESA.


Rusko zatím pozastavilo starty raket Sojuz z evropského kosmodromu ve francouzské Guaně, čímž narušilo například nasmlouvané starty Arianespace, která vypouští satelity. Odložení mise ExoMars nebude však první. Poprvé měla odstartovat již v roce 2018, ale start byl odsunut z důvodu nedostatečně připraveného vybavení. Další start byl odložen v roce 2020 kvůli testování padáků u roveru. Pokud se letos start opět odloží, další příležitost bude až za dva roky, až bude Země i Mars na svých drahách k sobě nejblíže.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze