Mluvení na miminka může pomoci utvářet strukturu jejich mozku

Mluvení na miminka může pomoci utvářet strukturu jejich mozku
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci objevili souvislost mezi hladinou myelinu a řečí rodičů dětí
  • Matky, které dosáhly vyššího vzdělání, na své děti mluvily více a děti zase samy dělaly více zvuků
  • Hladina myelinu se zvyšovala podle věku dítěte
  • Podle vědců je zapotřebí další výzkum

Povídání dospělých, kterému jsou děti v raném věku vystaveny, může přispívat k utváření struktury jejich mozku. Studie již dříve naznačily, že mluvení s malými dětmi je přínosné a výzkum ukázal, že může pomoci zlepšit jejich jazykové znalosti a rozšířit jejich slovní zásobu. Nyní vědci objevili souvislost mezi řečí rodičů a koncentrací látky v mozku známé jako myelin, která tvoří tukový ochranný obal nervů.


„Myslím, že z toho plyne poselství. Rozhodně na své děti mluvte. A záleží na tom. Co je zde docela zarážející, je skutečnost, že to doslova formuje strukturu mozku,“ uvedl pro theguardian.com hlavní autor studie John Spencer z britské vysoké školy University of East Anglia. Autoři studie zveřejněné Journal of Neuroscience popsali, jak pomocí zařízení umístěného ve vestě zaznamenávali hovory rodičů k 87 kojencům ve věku přibližně 6 měsíců a 76 batolatům ve věku přibližně 30 měsíců.

Tým vědců zaznamenal 6 208 hodin jazykových údajů a zjistil, že matky, které dosáhly vyššího vzdělání, na své děti mluvily více a děti zase samy dělaly více zvuků. Vědci poté vybrali 84 dětí, které vzali do nemocnice. Tam děti usínaly ve speciální tiché místnosti. „Jakmile usnuly, vplížili jsme se dovnitř v podstatě jako ninjové, zvedli jsme dítě, naložili je na vozík a převezli do místnosti, kde probíhalo vyšetření magnetickou rezonancí,“ vysvětlil autor studie. Vědci pomocí magnetické rezonance měřili množství myelinu v mozku dětí.

S vývojem mozku se množství myelinu zvyšuje. Tým však zjistil, že u 30měsíčních dětí bylo častější mluvení rodičů spojeno s větším množstvím myelinu v částech mozku, které souvisejí s jazykem. U kojenců, kteří měli 6 měsíců, to bylo přesně naopak. Vědci tuto skutečnost vysvětlili tak, že vliv řeči závisí na stupni vývoje mozku. Asociace u obou věkových skupin byly silnější, alespoň v pravé mozkové hemisféře, u dětí matek s vyšším vzděláním. Podle vědců je ale zapotřebí další výzkum.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze